BørnefamilierKulturNyt fra AlanyaSeværdighederTyrkisk historie

6 fascinerende drypstensgrotter i og omkring Alanya

Alanya og Antalya området er et det perfekte sted at se smukke drypstensgrotter.

Det unikke klima og landskab i og omkring Alanya har gjort, at dette området er blevet velsignet med nogle af verdens mest unikke drypstensgrotter.

Den mest populære drypstensgrotte omkring Alanya er uden tvivl Dim Cave, som har været åben for offentligheden siden 1998, men faktisk findes der mange flere grotte i og omkring Alanya.

Der er omkring 40.000 drypstenshuler i Tyrkiet. Ud af dem er kun ca. 800 blevet udforsket. Drypstenshulerne i Tyrkiet variere meget i størrelse. Nogle kan man knap komme ind i, mens andre kunne huse store familier eller små samfund.

I en strækning fra Gazipaşa til Antalya findes der 6 unikke drypstensgrotter, som alle er åbne for offentligheden. De 6 grotter gennemgår vi i indlægget her samt deres historie og alder.

rejser med sunweb, sunweb, sunweb alanya, sunweb tyrkiet, tyrkiet sunweb, alanya sunweb, alt om alanya, alanya dk, eurodan alanya, alanya eurodan

Hvordan opstår en drypstenshule – stalakitter og stalagmitter:

Stalakitter og stalagmitter er de søjler en drypstenshule består af. De opstår ved at kalkmættet vand siver gennem loft og vægge i en underjordisk hule og derved – dråbe for dråbe – afsætter små kalklag når vandet er fordampet.

Gennem århundreder bliver det til de velkendte drypsten. Mødes en stalakit og en stalagmit, dannes der en søjle.

Dim cave alanya, dim cave, din cay, drypstensgrotte, grotte tyrkiet, Alanya, ferie i alanya, bolig ejer i alanya, bolig i antalya, lejlighed i alanya, billig lejlighed alanya, job i alanya, gode råd til ferien, udflugter i alanya, oplevelser i alanya

Dim Cave drypstenshulen

Dim cave drypstensgrotten er en af de største drypstensgrotter i Tyrkiet. Den komplette længde af grotten er 360 meter lang, og flere steder i grotten er der mellem 10-15 meter fra gulv til loft.

Det er den 2. største drypstenshule i Tyrkiet, som er åben for turister. Drypstensgrotten ligger 232 meter over havets overflade.

Grotten har været åben for turister siden 1998, og der er en gangsti igennem hele grotten. I den ene ende ender Dim Cave ved en lille sø.

Dim cave er inddelt i flere gallerier. I et af dem er der fundet et kranie, en underkæbe og andre dele af et menneskeskelet. I et andet galleri er der fundet skeletrester af børn og voksne mænd og kvinder. Knogleresterne beviser tydeligt folk har boet i grotten. I nyere tid, før turisterne fik adgang i 1998, brugte lokale hyrder grotten til deres dyr.

I grotten sidder der ofte en ældre tyrkisk mand og spiller føjte, og musikken giver en helt speciel stemning i grotten. Temperaturen er stabil hele året på 18-19º C og luftfugtigheden er ca. 90% året rundt. Den høje luftfugtighed er gavnlig for astma patienter. 

Hvis du vil vide mere om Dim Cave grotten, så læs vores artikel her.

seværdigheder i alanya, alanya seværdigheder, Drypstenshulen på Damlatas, Drypstenshulen alanya, Drypsten alanya, dansk Tv i Alanya, dansk tv i udlandet, dansk tv i Tyrkiet, home service i alanya, Home service, se tv over internettet, fakta om alanya, tips til alanya, gode råd alanya, guide til alanya. ferie i alanya, alt om alanya, alanya.dk, alanya dk

Damlatas drypstenshulen

Damlatas drypstenshulen ligger på Kleopatra stranden helt op imod bjerget med borgen på.

Damlatas drypstensgrotten blev opdaget i 1948 i forbindelse med opbygningen af havnen. Den anslås til at være formet i mellem 10.000 år og 15.000 år f.Kr, og grotten er derfor en “ung” grotte. Damlatas betyder “dryppende sten” og grotten har fået sit navn på grund af det dryppende vand, der har formet grotten gennem mange årtusinder.

Grotten er 50 meter lang og 15 meter høj. Drypstenshulen er ikke egnet for gangbesværet og barnevogne, da grotten har en stejl trapper og små stier.

Damlatas grotten har en konstant temperatur hele året på 22,3º C og en fugtighed på 92 – 98 %, hvilket gør grotten god for astma patienter. Temperaturen i grotten er den samme både om sommeren og vinteren.

Hvis du vil vide mere om Damlatas grotten, så læs vores artikel her.

Cücemler grotten, dværg grotten, drypstensgrotte alanya, drypstensgrotte sapadere, drypstenshule sapadere, drypstenshule, drypstens grotte alanya, drypstensgrotte tyrkiet

Dværg grotten – Cüceler cave i Sapadere

På vej mod det populære Sapadere vandfald kan man opleve den smukke drypstenshule Cüceler, som oversat til dansk hedder dværg grotten.

Grotten har fået det sjove navn, fordi men mener at en dværg gemte sig i grotten i 1900 tallet, for at slippe væk fra sine voldelige forældre, som boede i byen Tırılar ikke langt fra grotten. En dag så en hyrde dog den lille dreng, og hans forældre blev informeret og hentede ham hjem igen.

Fra 1300-1922 blev grotten brugt af lokale hyrder og handlende som gemte deres får og geder i grotten, så de slap for at betale skat af deres produkter.

I 2012 blev grotten åbnet for offentligheden og har været det lige siden.  Eksperter mener at Cüceler cave er mellem 10.000 år og 15.000 år gammel. I grotten er der et stort farvespil på stalakitterne og stalagmitterne, som får nogle til at kalde den regnbue grotten.

Grotten er god mod asma og andre lunge og vejrtræknings lidelser. I grotten er der 20º C både sommer og vinter. Grotten er 170 meter lang, og delt ind i flere galleri som man kan besøge indtil de ender blindt.

Hvis du vil vide mere om Cüceler cave, så læs vores artikel her.

yalan dunya grotten, yalan dünya hulen, drypstenshuler i Alanya, Alanya drypstenshuler, seværdigheder i Alanya, Seværdigheder i gazipasa, gazipasa seværdigheder, drypstensgrotte gazipasa, drypstenshule gazipasa

Yalan Dünya Drypstensgrotte

Lidt uden for Gazipaşa i retning mod Mersin, ligger den smukke Yalan Dünya-hule.

Yalan Dünya-hulen er en af de dybeste huler i Tyrkiet. Hulen vurderes til at være 3 – 4 kilometer lang, men kun 450 meter er åben for offentligheden på grund af, at loftet styrtede sammen i 1950.

Hulen er cirka 5 millioner år gammel. Den er dermed omkring 4 millioner år ældre end Dim cave i Alanya.

I Yalan Dünya-hulen viser stalagmitterne og stalaktitterne hulens alder, og hvis man kigger grundigt på væggene, vil det være muligt at se fossiler i stenene. Ligesom i andre stalaktitgrotter har hulen høj luftfugtighed, hvilket hjælper patienter, der lider af astma og åndedrætsbesvær.

Yalan Dünya betyder løst oversat til dansk “Den uvirkelige verden”.

Hvis du vil vide mere om Yalan Dünya-hulen, så læs vores artikel her.

Zeytintaş drypstenshule, Zeytintaş drypstensgrotte, drypstensgrotte Zeytintaş, tyrkiske drypstensgrotte, drypstensgrotter i tyrkiet,

Zeytintasi drypstenshule

54 km fra Antalya og 16 km fra Serik ligger den fascinerende drypstens grotte Zeytintasi gemt oppe ad en grus vej. Grotten ligger nær landsbyen Akbas.

Før man kan få lov at besøge grotten, skal man ligge alt foto udstyr fra sig. Man må ikke filme eller fotografere ind i grotten, hvilket også er grunden til der kun findes ganske få, meget gamle billeder inde fra grotten.

Når man besøger grotten har man en guide med sig, samt en lommelugte. Har man en god fantasi kan man blandt andet se et elefant hoved, en stor hånd, en lysestage, en miniudgave af Pamukkale, spaghetti loftet og naturligvis olivenstenene, som grotten har fået sit navn efter. Grotten er 96 meter lang og for enden kan man se et hul, som fortsætter 14 meter ned.

Zeytintasi grotten er 8 millioner år gammel og blev tilfældigt opdaget i forbindelse med minearbjede i 1997. Med sine 8 millioner år, er grotten utvivlsomt den ældste grotte på denne liste, med Yalan Dünyas som nr. 2 på listen, med sine 5 millioner år.

Modsat andre drypstenshulet løber vandet aktivt og hurtigt i Zeytintazi grotten og derfor skabes der 1 cm stalakit og stalagmit pr. 10 år (1 mm = 1 år, 10 cm= 100 år). I andre grotter som f.eks Dim Cave grotten i Alanya tager 100 år at lave 1 cm.

Hvis du vil vide mere om Zeytintasi drypstenshule, så læs artiklen her.

Karain grotten Antalya, grotter i Antalya, antalya grotter, antalya drypstenshule, drypstens hule Antalya,

Karain Grotten i Antalya

Karain grotten ligger 30 km nordvest for Antalya, 430-450 m. over havet. Den er en af de største naturlige huler i Tyrkiet og den har været beboet i flere århundreder.

Udgravninger foretaget mellem 1946 og 1973 har blandet andet resulteret i fund fra tidsperioderne palæolitiske, neolitiske, kalkolitiske og tidlige bronze alder. Nogle af fundene lavet i grotten, gør stedet til at af de vigtigste historiske punkter i Anatolien. Disse fund har blandet andet giver os vigtig information omkring planter, dyreliv og klimaet i den Pleistocæn periode.

Inskriptioner på væggene indikere, at grotten har været brugt som tempel og som helligt sted til at afgive løfter.

De arkæologiske fund som blev opdaget under udgravningerne vises på museet i Antalya og ved Karain Museum, som er lige i nærheden af hulen. Udgravningerne i Karain-hulen begyndte i 1946. Det antages, at området har en historie på 500.000 år.

Læs mere om Karain grotten og det unikke øksefund som er blevet lavet i grotten her.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Drypstenshuler i Alanya
  • Drypstensgrotter i Alanya
  • Drypstensgrotter i Tyrkiet
  • Drypstenshuler i Tyrkiet
  • Oplevelser i Alanya
  • Grotter i Alanya
  • Grotter i Tyrkiet
  • Seværdigheder i Alanya