BørnefamilierSeværdighederTyrkisk historie

Zeytintasi grotten i Serik, Antalya

54 km fra Antalya og 16 km fra Serik ligger den fascinerende drypstensgrotte Zeytintasi.

Godt gemt oppe ad en grus vej, finder man den smukke grotte.

Zeytintasi (zeytintaşı) betyder olivensten på tyrkisk, men det er ikke fordi grotten ligner en olivensten. Grunden er at man inde i grotten kan se en sektion, hvor det ligner der har lagt oliven i stenene, som derfor har små olivenformet huller.

Grottens fulde navn er zeytintaşı mağarası og det er brune skilte med dette navn på man skal kigge efter, når man kører til drypstensgrotten.

Læs også: 25+ Seværdigheder i Antalya, Tyrkiet

Grotten ligger nær landsbyen Akbas. Før man kan få lov at besøge grotten, skal man ligge alt foto udstyr fra sig. Man må nemlig ikke fotografere eller ind i grotten, hvilket også er grunden til der kun findes ganske få, meget gamle billeder indefra grotten. Man bliver vist rundt i grotten af det tyrkiske personale som forklare at man ikke må fotografere, fordi lyd og lys kan skade de skrøbelige drypsten og fordi man ikke har brug for eller ønsker den reklame det giver, når folk taget billeder og deler dem. Første prioteringen er at beskytte og bevare den aktive drypstensgrotten.

Grotter i Tyrkiet, zeytintasi grotten, zeytintas grotten, grotter tyrkiet, grotte serik, Drypstensgrotter nær Alanya, Drypstensgrotter i Antalya, drypstenshuler i Antalya, seværdigheder i Antalya

En af kun tre aktive drypstensgrotter i Tyrkiet

Zeytintasi grotten er 8 millioner år gammel. Den blev fundet i forbindelse med at man var ved at starte et nyt udminenings arbejde af sten op i 1997. Ved en dynamit springning opdagede man ved en tilfældighed grotten og udminenings arbejdet blev strakt stoppet.

Den 14. februar 2002 blev grotten åbnet for offentligheden og den har været det lige siden. Grotten har aldrig været beboet af mennesker men den er unik fordi den er 1 af kun 3 aktive drypstensgrotter i Tyrkiet.

Drypstensgrotten er så aktiv at man kan se vand løbe ned af stalakitterne og gulvet i grotten er ligeså altid vådt. Grotten har delvist afsluttet sin dannelse og indeholder semi-aktive fossiler.

Indeni grotten er temperaturen på cirka 23 ° C og fugtighed er på 70%. Grotten er 96 meter lang og for enden kan man se et hul, som fortsætter 14 meter ned. Zeytintasi grotten er lille med pga dens unikke stalakitter og stalagmitter er den en af de mest unikke og vigtige grotter i Tyrkiet

Har man en god fantasi kan man blandt andet se et elefant hoved, en stor hånd, en lysestage, en miniudgave af Pamukkale, spaghetti loftet og naturligvis olivenstenene.

Hvordan opstår en drypstenshule?

Drypstenshuler består af stalakitter og stalagmitter, som skabes ved at kalkmættet vand siver gennem loft og vægge i en underjordisk hule og derved – dråbe for dråbe – afsætter små kalklag når vandet er fordampet. Gennem århundreder bliver det til de velkendte drypsten.

Mødes en stalakit og en stalagmit dannes der en søjle.

Modsat andre drypstenshulet løber vandet aktivt og hurtigt i Zeytintazi grotten og derfor skabes der 1 cm stalakit og stalagmit pr. 10 år (1 mm = 1 år, 10 cm = 100 år), hvor det i andre grotter som f.eks Dim Cave grotten i Alanya tager 100 år at lave 1 cm.

Nogle af stalakitterne i Zeytintazi grotten har makaroni tykkelse, hvilket vil sige de er mellem 0,30 m og 0,70 m tykke, og der er særligt af hensyn til de små stalakitter at man ikke må fotografere inde i grotten. .

Der er ca. 40.000 drypstenshuler I Tyrkiet. Ud af dem er kun de 800 blevet udforsket.

Læs også om de andre Drypstensgrotter nær Alanya:

Grotter i Tyrkiet, zeytintasi grotten, zeytintas grotten, grotter tyrkiet, grotte serik, Drypstensgrotter nær Alanya, Drypstensgrotter i Antalya, drypstenshuler i Antalya, seværdigheder i Antalya
Grotter i Tyrkiet, zeytintasi grotten, zeytintas grotten, grotter tyrkiet, grotte serik, Drypstensgrotter nær Alanya, Drypstensgrotter i Antalya, drypstenshuler i Antalya, seværdigheder i Antalya

Praktisk information om Zeytintasi grotten

Tyrkisk navn: Zeytintaşı Mağarası Tabiat Anıtı

Entré: 35 tl (ano 2024)

Åbningstider:

Sommer: Hver dag fra 10.00–17.00

Vinter: Hver dag fra 08.30–17.30

Adresse:

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Drypstenshuler i Serik
  • Drypstensgrotter i Tyrkiet
  • Drypstensgrotter
  • Drypstenshuler i Tyrkiet
  • Oplevelser nær Alanya
  • Grotter nær Alanya
  • Grotter i Tyrkiet
  • Seværdigheder i Alanya

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.