8 tyrkiske drikke du skal smage
Når du kommer til Tyrkiet, så bør du smage landet mange lækre drikkevare.
Tyrkiet er meget mere end bare tea og kebab, og i denne liste kan du finde en oversigt over nogle af de lækreste tyrkiske drikke, som du bør smage.
8 tyrkiske drikke du skal smage:
Ayran
Ayran er en saltet yoghurt drik, som er meget populær i Mellemøsten. Ayran drikkes normalt sammen med stærk mad.
Men Ayran er også en god drink, når der er varmt udenfor, for saltet i Ayranen hjælper med at forhindre dehydrering.
Salep
Salep er en varm vinterdrik, som mange danskere synes smager ligesom risengrød. Normalvis drikkes der Salep på cafeerne i vintermånederne med et drys kanel.
Fakta: Salep har eksisteret siden det 8. århundrede, hvor mange tyrkere begyndte at konverteret til Islam og derfor ikke drak alkohol. Den mælkeagtige drink var en god erstatning for alkohol i de kolde vinter måneder.
Tyrkisk Te (Çay)
Rejser man i Tyrkiet er det nærmest umuligt at UNDGÅ at smage tyrkisk te.
Teen er en helt naturlig ting af hverdagen og de små tulipanformet glas ses overalt i by billedet. Den tyrkiske te er en mørk tørret blad te, som serveres med masser af sukker til
Tyrkisk kaffe (Türk Kahve)
Tyrkisk kaffe er en anderledes kaffeoplevelse.
Tyrkisk kaffe tilberedes i en cezve-kande. Vandet bringes i kog og derefter tilsættes den ønskede mængde kaffe, som består af ekstremt fint malede kaffebønner og sukker, hvis det ønskes. Tyrkisk kaffe serveres i små kaffekopper.
Fakta: I 1555 åbnede Istanbuls første kaffehus. Kaffehuset i Istanbul dannede grundlag for tyrkiske kaffehuse, som stadig er meget brugt i det nuværende Tyrkiet.
Efes
Efes øllen er en øl mange forbinder med ferie i Tyrkiet. Det er en lækker mild pilsner som blevet produceret siden 1969 og den har en alkohol procent på 5%. Nyd en kold Efes på en varm sommerdag.
Rakı
Rakı er ifølge mange tyrkere Tyrkiets nationaldrik, selvom politikerne i mange år har kæmpet for, at en alkoholisk drik ikke skulle være kendt som nationaldrikken.
Rakı er en anislikør med oprindelse fra Tyrkiet. Normalt er Rakı lavet på druer men der findes også varianter produceret af andre frugter, f.eks. figner.
Det er normalt at blande Rakı op med vand, og når de blandes, skifter drikken fra gennemsigtig til hvid – derfor kaldes Rakı med vand også for løvemælk.
Şalgam
Şalgam er gæret juice lavet af lilla gulerødder, majroe og radiser. Şalgam sælges på mange kebab steder og det er heller ikke unormalt at drikke Şalgam sammen med Rakı. Şalgam er rig på Thiamin (B1) og Riboflavin (B2) vitaminer og er rig på calcium, kalium og jern.
Adaçay
Adaçay er en populær te i Tyrkiet. I mange århundreder har teen været brugt som lægemiddel.
Teen brygges ved, at hele te-blomsten lægges ned i et glas med varmt vand. Blomsten afgiver smag og en gullig farve.
Mange tyrkere drikker teen med en smule honning og en skive citron. Smagen af Adaçay minder på mange måder om kamillete. Te-blomsten dyrkes lokalt i Alanya.
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- Drikkevare fra Tyrkiet
- Tyrkiske drikke
- Ting du skal smage i Tyrkiet
- Raki fra Tyrkiet
- Tyrkisk tea
- Tyrkisk Kaffe
- Tyrkisk Ayran
- Yoghurt drink