Guide og huskeliste: Flyt til Alanya

Rigtig mange danskere drømmer om at flytte til Tyrkiet og særligt Alanya.
Den drøm kan vi godt forstå, vi har jo selv gjort det. Men før du pakker dine tasker og booker en billet, så er der nogle spørgsmål du gør stille dig selv.

Et af dem er, hvilken forberedelse kræver det at flytte til Alanya? 

Vi har lavet en Guide og huskeliste: Flyt til Alanya

1: Bolig

Det er naturligvis vigtigt at have noget at bo i. Ejer du selv en lejlighed er dette intet problem. Men for alle andre skal man nogle overvejelser igennem: Hvor skal jeg bo, hvor stor skal den være, hvad husleje har jeg råd til osv.

I Alanya kan man leje både møblerede lejligheder og umøblerede lejligheder. Vi anbefaler at leje en møbleret lejlighed, da det er utrolig dyrt at fylde en lejlighed lige efter man er flyttet. Det er jo alt fra gafler til støvsuger der skal købes ind til en tom lejlighed. Når man er faldet til kan man jo altid leje en tom lejlighed og købe møbler til sig selv.

Huslejen og kvaliteten i Alanya svinger meget fra sted til sted. Er man indstillet i at bo lidt væk fra byen, i en gammel lejlighed kan man være heldig at finde noget til omkring 400 TL. Skal det være lidt mere “luksus” og tættere på byen. Mange steder stiger huslejen også fordi du er udlændinge, så kan du få en tyrker til at hjælpe dig, vil du måske kunne spare noget på huslejen. HUSK: det er altid nemmere at finde noget i efteråret, hvor sæsonen slutter og mange turister og tyrkere forlader byen.

2: Opholdstilladelse

Reglerne for opholdstilladelse (ikamet / blåbog) er en jungle. Men en opholdstilladelse kræver bl.a. at du kan stille en bankgaranti (pt.500 $ pr. måned, du søger), har en gyldig sygeforsikring og ejer en lejlighed eller har en gyldig og lovlig lejekontrakt.

Det er vigtigt at undersøge de økonomiske krav Tyrkiet stiller, og helst inden du flytter til Alanya, så du ikke ender i problemer. Husk reglerne altid er pr. person, så f.eks. bankgarantien skal stilles af alle over en bestemt alder.

Få hjælp til at lave din opholdstilladelse i Tyrkiet her!

3: Hvad skal du lave.

Hvis du er pensionist, er det en god ide at have en plan for, hvad nogle af dagene skal gå med. Ellers kan du hurtig ende med at føle dig ensom og trist, og så forsvinder glæden ved Alanya hurtigt.

Får du ikke en social ydelse, og er afhængig af at tjene dine penge selv, skal der også lægges en plan. Det er nemt for danskere at få et arbejde i Alanya. Steder som smykkeforretninger, optikkere og ejendomsmæglere er det altid muligt at finde et arbejde. MEN de færreste tilbyder en arbejdstilladelse. I Alanya er det helt almindeligt at arbejde uden en arbejdstilladelse, men du skal gøre op med dig selv om det er en risiko du vil løbe. Bliver man taget, betyder det udsmidning af Tyrkiet.

Derudover skal man huske at det er meget anderledes at arbejde i Tyrkiet. Du arbejder mange timer om dagen, ofte 6 eller 7 dage om ugen, til en meget lille løn.

Mange online eller fjernstuderer også i Alanya, og modtager dermed dansk SU.

4: “Ham den søde”

Mange piger flytter til Alanya for “Ham den søde”- tjener/ bartender / m.m. Og det er der heller ikke noget galt med. Men mange piger oplever også at den smukke sommerromance ikke helt holder i hverdagen.

En af grundene er at  mange tyrkiske drenge har mange piger på en gang, og derfor er det lidt ubelejligt når en af pigerne kommer permanent. Desværre har vi flere gange set at de først slår op med pigerne, efter de har opsagt deres liv i Danmark, fortalt hele verden de flytter, har underskrevet tyrkisk lejekontrakt, og alt andet. Og hvorfor gør de det første der? Svaret er altid penge. De fleste tjener nemlig god kommission på deres piger, f.eks. ved de sidder på deres arbejde og drikker drinks, ved at indgå en aftale med udlejeren af lejligheden om, at de får en del af depositummet, eller ved at hjælpe med at købe møbler til overpris hos “fætteren”.

Andre fyre er mere reelle, og holder oprigtigt af deres kæreste, men kulturforskellen eller den tyrkiske familie kommer i vejen og ender med at ødelægge forholdet.

Nu hvor alle skrækscenarier er givet, så ser vi NATURLIGVIS også mange sunde og glade parforhold i Alanya og Tyrkiet. De parforhold er som regel ligesom danske parforhold, bare med Alanyas smukke solnedgang til at pynte på romancen.

5: Familien

Nogle danske familier vælger at pakke kufferten og flytte sammen til Alanya. Dette er også super, men i disse tilfælde skal man også huske forskellige ting. F.eks er det skolepligt for alle børn bosat i Tyrkiet, og rigtig mange danske børn, som ikke taler tyrkisk oplever dette som en stor udfordring og nogle falder aldrig til i deres nye kultur.

Derudover er der meget få og altid meget dyre vuggestuer og børnehaver, med andre pædagogiske standarter end vi kender i Danmark. Alternativet mange vælger er at betale en hjemmegående tyrkisk kvinde for at passe børnene.

Man skal som dansk familie også overveje om/hvordan man vil holde børnenes danskkundskaber vedlige, f.eks. skal man selv undervise dem i dansk, hvis man ønsker de har de kundskaber i fremtiden.

5: Danske goder

Flytter man til Tyrkiet, siger man naturligvis farvel til rigtig mange danske goder. F.eks. barsel, gratis sygesystem, retten til at stemme og det er vigtigt at sætte sig ind i om man mister sin folkepension. Man siger farvel til et system man kender, og skal sætte sig ind i et nyt.

Derudover siger man også farvel til: dansk tv, lakrids, svinekød, m.m. Det er naturligvis alle sammen ting man kan købe sig til i Alanya (klik på teksten og se hvordan), men her skal man igen tjekke sit budget og se om økonomien kan bære det.

6: Integration

Et stort antal danskere forventer at alle, der flytter til Danmark, hurtigt bliver intrigeret. Derfor kan man kun stille de samme krav/forventninger til en selv, når man flytter til et andet land.

Men det er ikke altid så nemt. Alanyas kommune tilbyder et sprogkursus på A1 niveau. Time antallet er lang færre end Danmark tilbyder tilflyttere, og sprogkursets hold bliver altid fyldt på rekordtid, så man skal konstant holde sig opdateret med, hvornår man kan tilmelde sig. På A1 lærer man grundlæggende tyrkisk, og vil man derefter have mere undervisning, skal man betale sig fra det.

Når man så endelig kan lidt tyrkisk, synes de fleste tyrkere alligevel det er sjovere at snakke engelsk eller tysk med dig, for så kan DE jo få øvet deres sprogkundskaber, og dine bliver derned skubbet i baggrunden.

Integration er naturligvis mere end at tale sproget. Får man nogle gode tyrkiske venner, kan de forhåbentligt lære dig om skikke og kulturen. Mange europæiske tilflyttere bruger en stor del af deres tid med andre tilflyttere, og bliver derfor aldrig helt integreret.

7: Få en hverdag.

Når man flytter til Alanya, kan man godt falde i fælden “det-er-ligesom-en-lang-ferie”. Alanya er skøn, men skal man bo her, skal man hurtigt have kickstartet en hverdag. Ingen har råd til at spise på restaurant hver dag, eller sidde på stranden hele dagen og drikke drinks.

Når man bor her, er der samme kedelig pligter som der er i Danmark. Tøjet skal vaskes, der skal købes ind og laves mad, gøres rent, regninger betales, m.m.

Starter man ikke hurtigt en hverdag efter man er flyttet, oplever man hurtigt, at alle behandler en som en turist, og pengene forsvinder utroligt hurtigt. Det er den fælde der gør, at mange hurtigt flytter hjem igen.
2 thoughts on “Guide og huskeliste: Flyt til Alanya

 • 24. March 2019 at 1:19
  Permalink

  Hejsa
  Først vil jeg takke for en rigtig god og informativ side om Alanya. dernæst at Jeg er selv stor fan af landet, og specielt Alanya (Har ikke været i andre Tyrkiske byer), men har de sidste 7 år været i Alanya 1-2 gange om året. Jeg har 3 voksne sønner nu og 2 børnebørn, samt en gammel/syg mor. Jeg har tænkt meget over at Alanya er mit andet hjem som jeg elsker meget højt og til tider højere end Danmark. Jeg kan godt se at det ikke er nemt at skulle flytte derned permanent, og det har jeg heller ikke rigtig overvejet, men jeg har overvejet at rejse derned i længere perioder og så leje møbleret lejligheder i de perioder på de 90 dage det er tilladt at være der. Mit spørgsmål er så, skal man have visum hvis man skal være der mere end de sædvandlige 1-2 ugers ferie, eller kan man frit rejse ind og ud bare det er max de 90 dage? Og hvis jeg så er hjemme i DK 90 dage, kan jeg så tage tilbage til Alanya/Tyrkiet i 90 dage mere? osv. Jeg skal lige sige at jeg IKKE rejser derned pga kærlighed, job (er førtidspensionist), men gør det udelukkende af mit helbred. Da jeg bare har det så meget bedre fysisk og psykisk når jeg er der.
  Mvh
  A. Jensen

  Reply
  • 24. March 2019 at 11:03
   Permalink

   Hej A.Jensen

   Tak for din besked.
   Ja det er korrekt forstået er du må opholde dig i Alanya 90 dage indefor 180 dage uden visum og i den periode frit rejse ind og ud af landet.
   Tror bestemt ikke du vil fortryde at bruge længere tid her, her er skønt.
   Hvis du her flere spørgsmål er du velkommen til at skrive en mail til mig på info@alanyadk.dk

   Mvh Tea Tougaard // Alanya.Dk

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.