Opskrift: Tyrkisk semulje dessert – Irmik helvasi
Irmik helvası er en traditionel tyrkisk semulje dessert.
Det er en af de mest populære desserter i Tyrkiet og serveres ofte ved særlige lejligheder, festivaler og ceremonier.
Irmik helvası kan serveres varm eller ved stuetemperatur og nydes ofte med tyrkisk te eller kaffe. Det er en lækker dessert, der er elsket i Tyrkiet men også populær i andre dele af Mellemøsten og det østlige Middelhav.
Mens semulje ikke særligt ofte bruges i dansk madlavning, så er det en populær ingradisens i Tyrkiet. Irmik helvasi et eksempel på en tyrkisk dessert med semulje og Revani kagen er et andet eksempel. Se opskriften på Revani her.
Opskrift på Tyrkisk semulje dessert – Irmik helvasi
Til: 4-6 personer. Tid: 15 min. Kategori: Dessert
INGREDIENSER
2 dl fint semulje
2 dl sukker
2 dl mælk
2 dl vand
4 spsk. smør
4 spsk. pinjekerner
TIL ANRETNING:
Desserten kan formes til små bolde med en isske og pyntes med pistacie- eller valnødder.
Semulje desserten smager skønt sammen med vaniljeis.
FREMGANGSMÅDE
Varm mælk, vand og sukker i en gryde og rør rundt indtil sukkeret smelter.
Smelt smørret i en anden gryde.
Tilføj semulje og pinjekerner i gryden med smørret og bland godt så alt er blandet sammen.
Tilsæt 1/3 af mælkeblandingen til semulje blandingen. Når det koget tilsætten resten af mælkeblandingen.
Sæt låg på gryden og lad semuljen trække mælkeblandingen til sig ved svag varme.
Når semuljen har trukke alt væsken til sig, slukkes. Lad det hvile i gryden med låg på i 10-15 min før servering.
Afiyet olsun!
Hvad er semulje?
Den inderste og hårdeste del af en hvedekerne er det vi kender som semulje også kendt som semuljegryn, semolina eller mannagryn (grovest variant). Det betyder det teknisk set er en meltype, som så alligevel ikke helt er mel og derfor fungere det så godt i kager og desserter. Der laves semulje af dansk hvede, selvom semulje ikke er en udbredt spise i Danmark.
Semulje/Mannagryn blev i Danmark brugt til at lave grød med, men ingrediensen er lige så stille røget ud af det almindelige danske køkken. I Sverige bliver mannagryn stadig brugt til at lave sommergrøden Klappgröt.
Den nordafrikanske ret couscous er lavet af dampet semulje.
Semulje har et højt indhold af protein, fiber og gulten, som giver maden en holdbar tekstur. Semulje er også en god kilde til jern og magnesium.
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- Tyrkisk mad
- Tyrkiske opskrifter
- Tyrkiske desserter
- Opskrifter med semulje
Billederne er udarbejdet i samarbejde med Alanya.Dk og tyrkiske opskrifter. Overtrædelse af ophavsretten medfører både et erstatningskrav og krav om øjeblikkelig fjernelse af materialet.