DessertNyt fra AlanyaTyrkisk mad og opskrifterTyrkiske opskrifter

Tyrkisk opskrift: Sødet Figner – Incir Tatlısı

Tørret figner er er naturens egen lækre slik.

Men de kan også blive lavet om til en lækker, velsmagende tyrkisk dessert med navnet Incir Tatlısı.

Opskrifter på Incir Tatlısı stammer fra Alanya området, hvor de lokale kalder den kak. Desserten er også nogle steder kendt som Bestel.

Skal du have en tyrkisk hovedret, før du spiser dessert? Se opskrifter her.

sødet figner, kak, tatlisi incir, incir tatlisi, tyrkiske opskrifter, opskrifter fra tyrkiet, tyrkisk mad, alanya opskrifter, opskrifter fra Alanya, tyrkiske desserter,

Tyrkiet er verdens største producent af tørrede figner

Tyrkiet er den største tørrede figner producent og eksportør i verden. 60-70% af verdens tørret figner er produceret i Tyrkiet.

Fund tyder på at figner har været dyrket Anatolien helt tilbage til 3000-2000 f.Kr. og de blev spredt til hele Middelhavet fra Anatolien.

Tyrkiske tørrede figner dyrkes under naturlige forhold, høstes og soltørres på hylder under kontrollerede forhold. De sorteres og opbevares i hygiejniske plastkasser og vaskes med rindende varmt vand og pakkes under hygiejniske forhold.

Læs også >> Sådan laver du hjemmelavet Ayran

Figner produceres hovedsageligt i provinserne Aydin, Bursa, Izmir, Mersin, Hatay, Balikesir, Antalya og Gaziantep i Tyrkiet.

Opskriften på sødet figner har kun tre ingredienser men kombinationen af de tre bliver sammensat til en lækkert dessert, som kan nydes af alle – også vegetarer og veganere.

sødet figner, kak, tatlisi incir, incir tatlisi, tyrkiske opskrifter, opskrifter fra tyrkiet, tyrkisk mad, alanya opskrifter, opskrifter fra Alanya, tyrkiske desserter,

Opskrift på Sødet Figner – Incir Tatlısı

Antal: 4-6 personer Tid: 30 min Kategori: Dessert Note: Vegansk


INGREDIENSER

500 gram tørret figner

1 dl sukker (kan undlades)

½ l vand

TIL ANRETNING:

Valnødder

Eventuel vanilje is


FREMGANGSMÅDE

Dessert med figner, tyrkiske desserter, mad fra tyrkiet, Alanya.Dk,

Hver tørret figen klippes i 4-5 stykker.

Vand og sukker blandes i en gryde og sukkeret opløses i vandet. Hvis du ikke ønsker din dessert for sød, kan du også nøjes med at koge fignerne i vand.

Når sukkervandet koger tilsættes figne stykkerne.

sødet figner, kak, tatlisi incir, incir tatlisi, tyrkiske opskrifter, opskrifter fra tyrkiet, tyrkisk mad, alanya opskrifter, opskrifter fra Alanya, tyrkiske desserter,

Lad figner og sukkervand simre i ca. 20 minutter, indtil fignerne er let glaseret og vandet er forsvundet.

Figne stykkerne køles af inden servering , serveres sammen med hakket valnødder.

Figne stykkerne kan serveres lune sammen med vaniljeis. Valnødder kan erstattes med hakket peanuts eller hasselnødder.

Afiyet olsun!

sødet figner, kak, tatlisi incir, incir tatlisi, tyrkiske opskrifter, opskrifter fra tyrkiet, tyrkisk mad, alanya opskrifter, opskrifter fra Alanya, tyrkiske desserter,

Figners oprindelse og plads i historien

Figner er en af de ældste kendte frugter i menneskets historie og har været dyrket i tusinder af år. De menes at stamme fra Mellemøsten og Middelhavsområdet, hvor de stadig dyrkes i stor stil i dag. Arkæologiske fund viser, at figner blev dyrket så tidligt som 9.000 f.Kr. i området omkring Jordan-dalen.

I det gamle Egypten blev figner betragtet som en hellig frugt og ofte brugt i religiøse ritualer. De var også en vigtig del af kosten i Mesopotamien, Grækenland og Romerriget. Ifølge Bibelen var figenbladet det første tøjstykke, som Adam og Eva brugte i Edens Have.

De gamle grækere anså figner for at være en gave fra guden Dionysos, og i Romerriget var de en vigtig handelsvare. Romerne bragte figenproduktion til mange dele af Europa, herunder Spanien og Frankrig.

Senere blev figenplanter bragt til Asien, Amerika og Afrika af handelsfolk og kolonialister, og i dag dyrkes de i varme, tørre klimaer over hele verden.

Næringsindhold og sundhedsfordele ved figner

Figner er ikke kun velsmagende, men også meget næringsrige. De findes både som friske og tørrede, hvor tørrede figner har et højere sukkerindhold.

Næringsindhold per 100 g (friske figner):

• Kalorier: ca. 74 kcal

• Kulhydrater: 19 g

• Kostfibre: 3 g

• Protein: 0,75 g

• Fedt: 0,3 g

• C-vitamin: 2 mg (3 % af dagligt behov)

• K-vitamin: 4,7 µg (6 % af dagligt behov)

• Kalium: 232 mg (6 % af dagligt behov)

• Magnesium: 17 mg (4 % af dagligt behov)

• Calcium: 35 mg (3 % af dagligt behov)

Næringsindhold per 100 g (tørrede figner):

• Kalorier: ca. 249 kcal

• Kulhydrater: 63 g

• Kostfibre: 10 g

• Protein: 3,3 g

• Fedt: 0,9 g

• Jern: 2 mg (11 % af dagligt behov)

• Kalium: 680 mg (14 % af dagligt behov)

Figner er rig på antioxidanter og har et højt fiberindhold hjælper med at regulere tarmfunktionen og forebygger forstoppelse.

På trods af deres sødme har figner et moderat glykæmisk indeks og kan hjælpe med at regulere blodsukkerniveauer.


Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Tyrkisk dessert
  • Figne dessert
  • Desserter med figner
  • Tyrkisk mad
  • Tyrkiske opskrifter
  • Opskrifter fra Tyrkiet
  • Mad fra Tyrkiet
  • Desserter fra Tyrkiet

Billederne er udarbejdet i samarbejde med Alanya.Dk og danskityrkiet.dk. Overtrædelse af ophavsretten medfører både et erstatningskrav og krav om øjeblikkelig fjernelse af materialet.

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.