Nyt fra AlanyaTyrkisk historie

6 utrolige historie fra Alanya og omegn

Vil du høre et par af de historier, som ikke står i historiebøgerne?

Alanya er en by fyldt med røverhistorier, historiske fortællinger og utrolige historier, som er gået i arv fra generation til generation.

Hvor mange af de følgende historier, der er sande er i dag svært at bevise, men alle historierne bliver flittigt fortalt i Alanya og derfor synes vi også i fortjener at høre dem.

6 utrolige historie fra Alanya og omegn
seværdigheder i alanya, alanya seværdigheder, bådtur i Alanya, bådtur alanya, alanya bådtur, tur med båd alanya, brother five, alanya catamaran, catamaran alanya, familiebåd alanya, stille bådtur alanya, alanya stillebådtur, turistbåd i alanya, feriebåd alanya, båd tur alanya, alanya båd tur
Kærlighedsgrotten

Er man på bådtur i Alanya, passere man kærlighedsgrotten. Det er muligt at kravle op til grotten fra vandet og gå tværs igennem forbjerget ad en lavloftet 70 meter lang tunnel og springe i vandet fra 8 meters højde på den anden side.

Gamle historier fortæller, at her kunne Alanya´s elskende mødes i hemmelighed (hvordan de kom dertil siger historien ikke noget om)

En kærligheds historie fra 1965 fortæller om en tysk kvinde og hendes tyrkiske elsker som forsvandt. De var eftersøgt i 3 måneder, hvorefter man eftersigne fandt dem i god behold i kærlighedsgrotten.

Læs mere om Alanya søgrotter her

bananen, da banan kom til alanya, bananer i alanya, alanyas babaner, alanya,dk, fakta om alanya
Da bananen kom til Alanya

I den sidste halvdel af det 19. århundrede var søvejen Alanyas vigtigste forbindelse med omverdenen. Skibene gik især til Cypern og Ægypten med træ, sesamfrø, bønner, nødder og frugt og havde salt, sæbe, olie og pynteting med tilbage.

Det var på sådan en rejse, at købmanden Serifali Ahmet Aga tog en bananplante med tilbage til Alanya, hvor han plantede den i sin have som pynt.

Familien fik strenge ordrer om ikke at spise bananerne, da de formentlig var giftige. Da de modne bananer faldt til jorden, blev familiens rengøringskone fristet og smagte på dem. Hun syntes om smagen og fortalte det til andre.

Således blev myten om de giftige bananer aflivet, og der kom gang i banandyrkningen i Alanya. Læs mere om da bananen kom til Alanya her.

alanya borgen, borgen i alanya, alanya borg, ruiner alanya, oplevelser i alanya, oplev alanya
Sagn om Borgen

Seldsjukkerne byggede Alanyas borg som forsvar mod udefrakommende fjender. Et sagn fortæller historien om hvordan Borgen blev forsøgt erobret af Seldsjukkerne: Det var en svær position at indtage, idét beliggenheden højt over havet, gjorde det nærmest umuligt at nærme sig uden at blive opdaget. Historien går på at Seldsjukkerne kom sejlende om natten, medbringende tusindvis af geder. Gederne blev udstyret med lygter og blev sat i land, så de kunne bestige forbjerget. De byzantinske forsvarer af stedet forstod at tusindvis af krigere var gået i land og besteg forbjerget med forbavsende hastighed og overgav sig inden det gik op for dem at de var blevet snydt.

Et andet sagn fra Borgen handler om fangerne i seldsjukkernes fangehuller. Historien handler om at fanger blev tilbudt en handel til stor morskab for fangevogterne. Fangerne blev tilbudt at kaste en sten ud fra en af udkigsposterne. Hvis stenen ramte vandet ville de få deres frihed tilbage med det samme. Hvis stenen derimod ramte forbjerget under, ville de miste livet ved at blevet skubbet ud over kanten. Det var og er stadig ikke muligt, at kaste en sten fra udkigsposten og ramme vandet. Prøv det eventuelt næste gang du besøger borgen.

Læs også: Alanyas varemærke: Borgen

aspendos, aspendos manavgat, aspendos side, aspendostyrkiet, aspendos teater, terteret aspendos, hvor ligger aspendos, tyrkiet aspendos, side aspendos, oplevelser i side, oplevelser i manavgat, rejser til tyrkiet, rejs til tyrkiet, alanya dk, oplevelser i Alanya
Legenden om Apendos teateret

En overleveret legende fortæller noget om teatret og dets arkitekt. Det fortælles, at kongen af Aspendos proklamerede, at han ville afholde en konkurrence for at se, hvem der kunne yde byen den største tjeneste, og vinderen ville få kongens datter, Belkis.

Herefter fik byens håndværkere travlt. Da dagen for bedømmelsen oprandt, og kongen havde vurderet alle præstationerne, indstillede han 2 kandidater. Den første havde bygget et vandledningssystem, der via akvædukter bragte vand til byen over store afstande.

Den anden havde bygget teatret. Netop som kongen ville beslutte sig for den første, blev han bedt om endnu en gang at se på teatret. Mens han vandrede omkring i det øverste galleri, hørte han en dyb stemme, som han ikke kunne stedfæste, og som blev ved med at gentage: ”Kongens datter skal gives til mig”. Kongen kiggede sig forbavset omkring, men kunne ikke se nogen. Det var selvfølgelig teatrets arkitekt, der  stolt over det akustiske mesterstykke, han havde skabt – talte med lav stemme fra scenen. Arkitekten fik den smukke kongedatter, og brylluppet blev holdt i teatret. Teatret er da også berømt for sin fremragende akustik.

Side, besøg Side, Fakta om side, fakta om alanya, alt om alanya, j.o dreams, Home service alanya, ferie i alanya, oplevelser på egen hånd i alanya, oplevelser på egen hånd i Side, fakta om Alanya, Tips til alanya, ture i alanya, ture i side, besøg tyrkiet, hvordan kommer man til side, bus til side fra alanya, bus itl side,
Historien om byen Sides navn

Ifølge legenden er Side opkaldt efter frugtbarhedens og naturens gudinde Side, der også betyder granatæble.

Det fortælles, at Side en gang gik en tur ved Manavgatfloden sammen med sin lille datter og sine nymfer. De plukkede blomster og kom forbi et træ med tynde grene, blanke blade og farverige blomster. Da Side knækker en blomstergren af til sin datter, begynder der at dryppe blod ud af grenen. Side forstår straks, at det er en nymfe, der har camoufleret sig som træ for at beskytte sig mod de onde mennesker, der jagter hende, og hun bliver meget ked af det. Hun vil gå væk, men hendes fødder sidder fast i jorden, og hun kan ikke bevæge sig.

Op fra hendes fødder vokser der et tyndt lag bark, og hun begynder at tage form som et træ. Nymferne bliver meget bedrøvede, og deres tårer vander Sides rødder. ”Jeg har gjort noget forkert”, siger Side til sine nymfer. ”Jeg vil herefter med mine mange blodfarvede frugter være et symbol på naturen, livet og frugtbarheden. Lad min datter komme her ofte, så hun kan lege under min skygge. Lad hende ikke ødelægge noget træ; måske hvert træ eller blomst er en gud i forklædning”.

Siden da bredte granatæbletræer bredt sig til store dele af Tyrkiet. Granatæblet på mønter og mure blev Sides vartegn i antikken. Læs mere om Sides historie her.

atatürk, alanya historie, historie fra alanya, guide til alanya, oplevelser i Alanya
Da Alanya fik sit navn

Atatürk bliver hyldet som grundlæggeren af det moderne Tyrkiet, og derfor er historien om hans besøg til Alanya også en historie der stadig bliver genfortalt.

Da Atatürk i 1930 besøgte Aspendos, modtog han en invitation fra Alanya og lovede de tilstedeværende fra Alanya, at han ville besøge byen i den nærmeste fremtid.

I sin fritid rejste han ofte rundt i landet, og da han i 1933 sejlede rundt på Middelhavet med skibet Gülcemal, modtog han et telegram fra Alaiye, som byen hed dengang. Alaiye var på grund af morsekoden fejlagtigt oversat som Alanya. Efter at have set telegrammet spurgte Atatürk: ”Må jeg ikke ændre navnet til Alanya? Faktisk er det et godt navn. Lad det fremover være Alanya”. Det er eftersigne sådan Alanya fik sit nuværende navn.

Læs også: Da Atatürk besøgte Alanya og byen fik sit navn

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Myter om Alanya
  • Røverhistorier om Alanya
  • Da Alanya fik sit navn
  • Aspendos teateret
  • Bananer i Alanya

Kilder: Alanya.Dks magasin & Alanya og omegn – Allan Huglsted

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.