6 historiske fakta om tyrkisk kaffe

Den tyrkiske kaffe er ikke kun en kæmpe del af moderne tyrkisk kultur.
Kaffen har også en stor historisk betydning.

Kaffen er med tiden blevet noget man kender i alle lande i verden og mange kan ikke starte dagen uden en stort kop kaffe.

Læs også >> Guide til tyrkiske kaffe: Historie, opskrift, overtro og fakta

Vi har taget et kig på kaffens historie og fundet 6 spændende historiske fakta om tyrkisk kaffe.

Iotape, ruiner gazipasa, oplevelser gazipasa, Aytap Alanya, Vlog om alanya, Alanya travelvideo, rejsevideo om Alanya,
1. Det osmanniske rige erobrede kaffen.

I 1500-tallet opstod faste handelsruter mellem Vestafrika og lande ved Det Røde Hav. Kaffebønner blev hurtigt populære hos de arabiske handelsfolk. De sejlede bønnerne fra den afrikanske kyst til Yemen, hvor byen al-Mukh­a blev den vigtigste handelsplads.

I middelalderen havde Det Osmanniske Rige så stor succes på slagmarken, at de endda erobrede kaffen. 

Med centrum i det, der i dag er Tyrkiet, formåede sultaner at underlægge sig store dele af den arabiske verden, og da turen kom til Yemen i starten af 1500-tallet, fik tyrkiske styrker kontrol over verdens største kaffemarked. 

tyrkisk kaffe, kaffe fra tyrkiet, alanya kaffe, om tyrkisk kaffe, fakta om tyrkisk kaffe, kaffe fra tyrkiet, kaffe i tyrkiet, spå i kaffe, spå i kaffe grums
2. Kaffen bliver populær

Kaffens popularitet spredte sig hurtigt og blev en efterspurgt drik i Tyrkiet.

I takt med at Sultan Selim Den Første (også kendt som Selim the Grim eller Selim the Resolute) erobrede både Egypten og store dele af Mellemøsten, blev den hede kaffe drik meget udbredt.

3. Istanbuls første kaffehus

Efter at have erobrede kaffen, begyndte sultanen at importere kaffe bønnerne til datidens Tyrkiet. Kaffen fik afgørende betydning for dannelsen af det åndelige og sociale liv i middelalderens Tyrkiet og i 1555 åbnede Istanbuls første kaffehus.

çaycı i alanya, çaycı, alanyas te mand, manden der servere te, hvem er ham der servere te i, Te alanya, gratis te
4. Tankernes mælk

Kaffehusene blev betegnet som “De dannedes skole”, og drikken omtaltes som “Skakspillernes og tankernes mælk”. Kvinderne kunne ikke komme i kaffehusene, men de kunne ifølge loven umiddelbart begære skilsmisse, hvis de ikke fik kaffe af deres mænd.

støt de lokale i alanya, corona virus alanya, alanya
5. Der hvor kaffen ikke vil gro

Tyrkerne fik også fat i nogle kaffeplanter, men trods ihærdige forsøg lykkedes forsøget med at få planterne til at formere sig ikke. Kaffeplanten kunne ikke gro i det tyrkiske klima.

Selvom tyrkerne således måtte importere kaffe, blev den meget populær. Kaffehuse åbnede mange steder i landet og blev det foretrukne mødested for mændene.

Læs også >> 8 tyrkiske drikke du skal smage

Tyrkiets flag, tyrkisk flag, flaget i tyrkiet, rød og hvide flag, historien om det tyrkiske falg, fakta om tyrkiet, fakta om alanya, turkey flag, flag tyrkiet, flaget i tyrkiet
6. Ordet Kaffe har også tyrkisk tilknytning

Kaffedrikningen udbredtes hurtigt i den islamiske verden, og vores danske ord for kaffe kommer via italiensk caffè og tyrkisk kahveh samt af arabisk qahwa.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Tyrkisk kaffe
  • Turkish coffee
  • Opskrift på tyrkisk kaffe
  • Historien bag tyrkisk kaffe
  • Fakta om tyrkisk kaffe
  • Souvenirs fra Tyrkiet
  • Spå i tyrkisk kaffe
  • Seværdigheder i Alanya

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.