KulturTyrkisk historieTyrkisk mad og opskrifter

6 historiske fakta om tyrkisk kaffe

Den tyrkiske kaffe er ikke kun en kæmpe del af moderne tyrkisk kultur.

Kaffen har også en stor historisk betydning i Tyrkiet.

Kaffen er med tiden blevet noget man kender i alle lande i verden og mange kan ikke starte dagen uden en stort kop kaffe.

Læs også >> Guide til tyrkiske kaffe: Historie, opskrift, overtro og fakta

I denne artikel tager et kig på kaffens historie og fundet 6 spændende historiske fakta om tyrkisk kaffe.

Iotape, ruiner gazipasa, oplevelser gazipasa, Aytap Alanya, Vlog om alanya, Alanya travelvideo, rejsevideo om Alanya,

1. Det osmanniske rige erobrede kaffen.

I 1500-tallet opstod faste handelsruter mellem Vestafrika og landende ved Det Røde Hav. Kaffebønner blev hurtigt populære hos de arabiske handelsfolk. De sejlede bønnerne fra den afrikanske kyst til Yemen, hvor byen Mokka blev den vigtigste handelsplads.

I middelalderen havde Det Osmanniske Rige så stor succes på slagmarken, at de endda erobrede kaffen. 

Med centrum i det, der i dag er Tyrkiet, formåede sultaner at underlægge sig store dele af den arabiske verden, og da turen kom til Yemen i starten af 1500-tallet, fik tyrkiske styrker kontrol over verdens største kaffemarked. 

tyrkisk kaffe, kaffe fra tyrkiet, alanya kaffe, om tyrkisk kaffe, fakta om tyrkisk kaffe, kaffe fra tyrkiet, kaffe i tyrkiet, spå i kaffe, spå i kaffe grums

2. Kaffen bliver populær

Kaffens popularitet spredte sig hurtigt og blev en efterspurgt drik i Tyrkiet.

I takt med at Sultan Selim Den Første (også kendt som Selim the Grim eller Selim the Resolute) erobrede både Egypten og store dele af Mellemøsten, blev den hede kaffe drik meget udbredt.

3. Istanbuls første kaffehus

Efter at have erobrede kaffen, begyndte sultanen at importere kaffe bønnerne til datidens Tyrkiet. Kaffen fik afgørende betydning for dannelsen af det åndelige og sociale liv i middelalderens Tyrkiet og i 1555 åbnede Istanbuls første kaffehus.

Kaffehuset i Istanbul, dannede grundlag for tyrkiske kaffehuse, som stadig er meget brugt i det nuværende Tyrkiet. Kaffehusene dannede rammer for et socialt samvær og den dag i dag tager tyrkerne stadig på kaffehus for at styrke de sociale relationer. En tyrkisk kaffe er ikke en der skal drikkes hurtigt, men en kaffe der skal nydes langsomt og i godt selskab. Det tyrkiske kaffe er vigtig for tyrkerne, da kaffen eftersigende skulle være god både for krop og sjæl.

çaycı i alanya, çaycı, alanyas te mand, manden der servere te, hvem er ham der servere te i, Te alanya, gratis te

4. Tankernes mælk

Kaffehusene blev betegnet som “De dannedes skole”, og drikken omtaltes som “Skakspillernes og tankernes mælk”. Kvinderne kunne ikke komme i kaffehusene, men de kunne ifølge loven umiddelbart begære skilsmisse, hvis de ikke fik kaffe af deres mænd.

støt de lokale i alanya, corona virus alanya, alanya

5. Der hvor kaffen ikke vil gro

Tyrkerne fik også fat i nogle kaffeplanter, men trods ihærdige forsøg lykkedes det ikke at få planterne til at formere sig ikke. Kaffeplanten kunne ikke gro i det tyrkiske klima.

Selvom tyrkerne fortsat måtte importere kaffen, forblev det en populær drink. Kaffehuse åbnede mange steder i landet og blev det foretrukne mødested for mændene.

Læs også >> 8 tyrkiske drikke du skal smage

Tyrkiets flag, tyrkisk flag, flaget i tyrkiet, rød og hvide flag, historien om det tyrkiske falg, fakta om tyrkiet, fakta om alanya, turkey flag, flag tyrkiet, flaget i tyrkiet

6. Ordet Kaffe har også tyrkisk tilknytning

Kaffedrikningen udbredtes hurtigt i den islamiske verden, og vores danske ord for kaffe kommer via italiensk caffè og tyrkisk kahveh samt af arabisk qahwa.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Tyrkisk kaffe
  • Turkish coffee
  • Opskrift på tyrkisk kaffe
  • Historien bag tyrkisk kaffe
  • Fakta om tyrkisk kaffe
  • Souvenirs fra Tyrkiet
  • Spå i tyrkisk kaffe
  • Seværdigheder i Alanya