NyhederTyrkisk mad og opskrifter

Tyrkisk baklava – Dessert og værtindegave

Baklava er en populær dessert i Tyrkiet.

Og det er også en populær værtindegave at give.

Baklava en traditionel kage i Tyrkiet, lavet af filodej og hakkede nødder. Mens den er varm, hældes der en lage over, som er lavet af sukker, citron og vand, som trækker ind i kagerne. Baklavaerne udskæres i f.eks rombeform og kan serveres både varm og kold.

Baklava historie, baklava, opskrift på baklava, baklava med pistachenødder, filodej med nødder, hjemmelavet baklava, tyrkisk dessert, dessert fra Tyrkiet, opskrift på tyrkisk dessert

Tyrkisk værtindegave

Bliver du inviteret til middag hos en tyrkisk familie, er baklava en populær værtindegave at medbringe, og normalt nyder man dem sammen efter maden. Det er ikke normalt at give tyrkere blomster eller chokolade som værtindegave, som vi kender det som værtindegave fra Skandinavien.

I Alanya er der mange butikker og supermarkeder, som har et stort udvalg af forskellige baklavaer, med forskellige nødder og smagsvarianter. Man betaler normalt for baklava efter den kilo pris, som er angivet på et skilt ved kagen. De billigste er med valnødder og de dyreste er med pistacienødder og kaymak.

Katmer, tyrkiske desserter ,baklava, Künefe, desserter fra Tyrkiet, Katmer dessert, tyrkisk mad du skal prøve, mad fra Tyrkiet, desserter i Alanya, desserter med pistacie nødder, tyrkiske kager, tyrkiske kager, kager fra tyrkiet, tyrkiske opskrifter, opskrifter fra tyrkiet, tyrkiske kage opskrifter

Historien om Baklava

Baklava er ikke kun national desserten i Tyrkiet. Det ses også som national dessert i Libanon, Bulgarien, Kosovo, Albanien, Grækenland, Irak, Bosnien, Serbien, Montenegro og i mange andre lande i Mellemøsten og Balkanlandene. Fra land til land er der små variationer af hvordan det laves.

Den tyrkiske teori om dens oprindelse er, at de gamle tyrkiske nomader ikke kunne bage brød på deres rejser, og derfor spiste de tynde lag af dej bagt på metal stykker, og senere har man udvidet lagene af dej og tilføjet nødder og sukkerlagen, for at gøre kagerne lækre søde.

Selvom baklavas historie ikke er veldokumenteret, blev dens nuværende form sandsynligvis udviklet i de kejserlige køkkener i Topkapı-paladset i Konstantinopel (nutidens Istanbul).

De tre vigtigste forslag til baklavas præ-osmanniske rødder er den antikke romerske moderkage, den centralasiatiske tyrkiske tradition med lagdelte desserter og lauzinaj. Der er også påstande om at tilskrive baklava til assyrerne, som siges at have lavet baklava i det 8. århundrede f.Kr.

Man ved at Sultanen præsenterede bakker med baklava til Janitsharerne (elite-infanterisoldater, der fungerede som den osmanniske sultans livvagter) hver 15. i måneden ramadan i en ceremoniel procession kaldet Baklava Alayı.

En anden sammenlignelig tyrkisk dessert opskrift güllaç. Det er en traditionel tyrkisk dessert som af nogle betragtes som oprindelsen af baklava. I dag er güllaç mest spist i forbindelse med ramadanen. Vi har oversat opskriften på güllaç til dansk samt delt historien om desserten her.

De spises som regel sammen med en kop stærk tyrkisk kaffe, eller en kop tyrkisk te.

Vil du gerne lærer selv at lave baklava, så har vi fundet en god video til jer her:

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Tyrkiske desserter
  • Tyrkiske opskrifter
  • Baklava fra Tyrkiet
  • Tyrkisk kage
  • Osmannerriget opskrifter
  • Opskrifter på tyrkisk mad

Lukket for kommentarer.