Baklava – Dessert og værtindegave
Baklava er en populær dessert i Tyrkiet.
Og det er også en populær værtindegave at give.
Baklava en traditionel kage i Tyrkiet, lavet af filodej og ofte hakkede nødder. Mens den er varm, hældes der en lage over, som er lavet af sukker, citron og vand, som trækker ind i kagerne. Baklavaerne udskæres i f.eks rombeform og kan serveres både varm og kold.
Bliver du inviteret til middag hos en tyrkisk familie, er denne kage en populær værtindegave at medbringe, og normalt nyder man dem sammen efter maden. Det er ikke normalt at give tyrkere blomster eller chokolade som værtindegave, som vi kender det fra Skandinavien.
I Alanya er der mange butikker og supermarkeder, som har et stort udvalg af forskellige baklavaer, med forskellige nødder og smagsvarianter. Man betaler normalt for baklava efter den kilo pris, som er angivet på et skilt ved kagen.
Historien
Baklava er ikke kun national desserten i Tyrkiet. Araberne, grækerne, jøderne og bulgarerne kalder også baklavaen for deres national dessert. Hvem der oprindelig opfandt Baklava, er der den dag i dag stadig store diskussion om, men man ved med sikkerthed at baklava har historie helt tilbage til det 8. århundrede f.Kr.
Den tyrkiske teori om dens oprindelse er, at de gamle tyrkiske nomader ikke kunne bage brød på deres rejser, og derfor spiste de tynde lag af dej bagt på metal stykker, og senere har man udvidet lagene af dej og tilføjet det søde sukker vand, for at gøre kagerne lækre søde.
De spises som regel sammen med en kop stærk tyrkisk kaffe, eller en kop tyrkisk te.
Vil du gerne lærer selv at lave baklava, så har vi fundet en god video til jer her:
Er i flex, men ved ikke om det gælder i Tyrkiet