Det kan du få på Alanyas markeder i September
September er en af de måneder af året, hvor flest frugter og grønsager kan fås friske.
Alanyas bazarer (markeder) er det perfekte sted af finde frisk grønt direkte fra landmanden.
Vi har været en tur på marked, og lige nu er udvalget kæmpe stort!
I september er f.eks okra og mange forskellige bønner der er på sæson, begge dele som tyrkerne laver mange forskellige gryderetter med. Det er også nu du kan få store lækre squash, som du f.eks kan lave denne veganske squashkage eller de tyrkisk squash frikadeller, Mücver med.
Det er på sæson i september:
Æbler, pærer, granatæbler, tomater (mange varianter), røde og lyse vindruer, røde og gule kirsebær, cennet nari, jordbær, vandmelon, galia melon, honningmelon, majs, mynte, rucola, agurker, squash, kartofler, ferskner, blommer, løg, okra, peberfrugter, chili, citroner, appelsiner, mandariner, gulerødder, persille, champions, skovsvampe, broccoli, blomkål, hvidkål, rødkål, figner, mandler, jordnødder, brombær, kaktusfigner, kiwier, avokado, dragefrugt, sharonfrugter, selleri, tranebær og bønner i alverdens udgaver.
Note: Nogle er tingene har sæson hele året.
Læs også: 5 gode råd til shopping på bazaren
Det må du ikke gå glip af:
Når man som turist er på marked, er der naturligvis nogle frugter og grøntsager der er mere interessante end andre. Vi kan varm anbefale du køber følgende:
Kaktus figner: Over sommeren blomstre kaktusserne på deres knopper. Knipperne er kendt som figner, og der skrifter over sæsonen farve fra grøn til rød. Når den er rød/orange så kan kaktusfigen spises. Kaktus fignerne er meget saftige og søde med store kerner indeni og på mange måder minder de om et stort stikkelsbær. Læs mere om kaktus figner her.
Cennet narı / Kudret narı: En speciel frugt med gul skal. Indeni er der små kerner. Bærerne er utrolig sød og klistret – hvis altså du undlader at spise kernen. Spiser du kernen bliver Cennet narı en bitter og grov oplevelse. Læs mere om frugten her.
Citroner: stammer oprindeligt fra det nordlige Indien og har været dyrket i både Lilleasien (Tyrkiet) og Kina i adskillige tusinde år. Citroner kom til Europa igennem det sydlige Italien i det 2. århundrede e.Kr. under det antikke Rom. Til at starte med var citroner ikke særlig udbredte at dyrke. I september måned kan man få søde og sure citroner på Alanyas markedet og deres næsten selvlysende gule farve bevidner om, at de er utrolig friske på denne tid af året. Læs mere om citroner her.
Læs også >> Oversigt: De 10 mest populære krydderier i tyrkisk madlavning
Okra: Okra er grønne, kantede lange bælge, der spidser til i enderne. Du kan bage, dampe, sautere og grille okra. Skær dem i skiver og spis dem i supper eller omeletter. Okra hedder på tyrkisk Bamya. Læs mere om Okra her,
Friske jordnødder: Efteråret er sæson for friske jordnødder i Alanya. Jordnødder dyrkes i lokalt omkring Alanya, blandt andet i landsbyen Sapadere. De friske jordnødder er bløde og næsten smagløse. Jordnødderne koges eller bages i oven. Rå jordnødder kan give dårlig mave.
Avokadoer fra Alanya: Snyd ikke dig selv for Alanya lækre avokadoer, som har en tynd skral og en skøn frisk smag. Produktion af avokado i Alanya området startede i 1990. Siden har det vokset sig kæmpe stort. I dag producerer Alanya området 70% af Tyrkiets samlet produktion af avokadoer. Der produceres 14 forskellige slags avokadoer, med en samlet vægt på 581 ton, som vokser på ca. 10.000 træer i Alanya. Der laves 8 forskellige retter mad med avokado i Alanya, blandt andet denne dip.
Vil du gerne besøge en Bazar i Alanya? Klik her for at se vores Alanya bykort over hvornår og hvor der er markeder i Alanya.
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- September i Alanya
- Markeder i Alanyai august
- Bazaar i Alanya
- September bazar i Alanya
- Oplevelser i Alanya
- Frugter fra Tyrkiet
- Grøntsager fra Tyrkiet
- Markedsdage i Alanya
- Seværdigheder i Alanya