Oversigt: De 10 mest populære krydderier i tyrkisk madlavning
Krydderier er flittigt brugt i tyrkisk madlavning og med til at give de lokale retter deres fantastiske smag.
Tyrkiet er et paradis for friske krydderier, som kan købes på byens markeder, i supermarkederne og i krydderi-butikker.
På Silkevejen mellem Europa, Asien og Mellemøsten har Tyrkiet langt tilbage i historien været et knudepunkt for handel af krydderier.
Tyrkiet var en vigtig rute for karavanerne, der rejste via Silkevejen og bragt eksotiske varer og krydderier fra Asien til Europa.
I Istanbuls krydderibazar (Mısır Çarşısı) kan du komme helt tæt på de berømte krydderier. Sække og stakke af friskmalet krydderier kan købes for små penge og er fyldte med dufte og farver.
Men du behøver ikke tage til Istanbul for at nyde de bedste krydderier. Friske krydderier findes overalt fra de lokale bazarer og markeder til supermarkederne i Tyrkiet.
De fleste krydderier, der anvendes i det tyrkiske køkken, er nemme at finde uanset hvor du er i verden. Nogle af dem kan du endda finde i naturen.
Læs også >> Dansk – Tyrkisk parlør: Krydderier
Her er de ti mest populære krydderier anvendt i tyrkisk madlavning.
1. Oregano
Oregano, eller kekik som det hedder på tyrkisk, er et meget populært krydderi ved Det Ægæiske Hav og de sydøstasiatiske regioner. Det er også et meget almindeligt krydderi i Alanya. Tørret oregano er ofte anvendt til kød og fjerkræs retter, salater og supper.
Mange tyrkere laver også en nem dressing af olivenolie og frisk oregano til salater eller som “dip” til friskbagte brød.
2. Chili flager
Chili flager, eller pul biberi som det hedder på tyrkisk, bliver drysset på næsten alle former for tyrkisk mad, som en garniture til dem, der kan lide det stærkt. Det er en vigtig ingrediens i de fleste krydrede retter, især kødretter og supper.
Det bliver også ofte æltet ind i oksekødsblandingen, når tyrkerne laver köfte .
3. Sesamfrø
Sesamfrø er egentlig ikke et krydderi, men et frø, som navnet også indikere. Sesamfrø bruges til at lave tahini eller sesam pasta og som topping på brød og kager.
Det berømte tyrkiske fladbrød, kaldet lavas, er dækket med sesamfrø og bages i stenovne overalt.
Læs også >> Det tyrkiske køkken: Et af verdens bedste!
4. Kanel
Kanel, eller tarçın som det hedder på tyrkisk er en favorit i den søde ende af det tyrkiske køkken. Det er tilgængeligt i stok og pulverform og anvendes i desserter, buddinger, kager, cookies mm.
5. Spidskommen
Spidskommen, eller “Kimyon”, bruges til mange kødretter og grillede kødboller. Den bruges også til supper og gryderetter som garniture.
6. Sumac
Ikke at forveksle med poisin sumac. Sumac er et populært krydderi i Middelhavsområdet og Mellemøsten. Sumac giver de tyrkiske madretter en lidt syrlig lemon smag og en flot mørke lilla farve. I det tyrkiske køkken anvendes Sumac pulver hovedsagelig som garniture. Det drysses også på grillet kød og bruges i yoghurt retter.
7. Mynte
Mynte, eller “Nane” anvendes frisk og tørret i mange salat opskrifter samt i opskrifter med kød, fjerkræ og fisk.
Det er også en vigtig ingrediens i supper og populær på retten ”Mantı” , en klassisk tyrkisk ret der minder lidt om ravioli.
8. Paprika
Sød rød peber pulver, eller paprika, er en af de mest brugte krydderier i det tyrkiske køkken. I det tyrkiske køkken bruges det i mange kød, fjerkræ og bønne retter for at tilføje farve og smag uden den “spicy” effekt som f.eks. chilli og andre stærke krydderier har. Det bruges også som garniture til supper, gryderetter, kød og fjerkræ.
9. Dild
Dild bliver brugt måde frisk og tørret i tyrkiske opskrifter. Fint hakket frisk dild bliver ofte brugt i salater, mens tørret dild bliver brugt som garniture på supper og i dressinger.
10. Nigella Frø
Nigella frø, undertiden kaldet sort spidskommen, er et krydret frø som bruges til at drysse på toppen af mange kager og brød. Frøene har en unik, bitter smag og deres kulsorte farve ser dejlig ud på toppen af næsten alt.
Nigella frø er frø fra blomsten Nigella.
Læs også >> 8 fakta, du bør vide om granatæbler
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- Krydderier på Tyrkisk
- Tyrkiske navne på krydderier
- Shopping i Tyrkiet
- Populære krydderier i Tyrkiet
- Tyrkisk mad
- Opskrifter på tyrkisk mad
- Populære krydderier i tyrkisk mad
Billederne er udarbejdet i samarbejde med Alanya.Dk og danskityrkiet.dk. Overtrædelse af ophavsretten medfører både et erstatningskrav og krav om øjeblikkelig fjernelse af materialet.