AprilHelligdage og mærkedageNyhederNyt fra Alanya

Ramadanen slutter: Şeker Bayramı D. 21-23 april 2023

I dag slutter ramadanen og i morgen starter Şeker Bayramı, også kendt som Eid-ul Fitr.

Şeker Bayramı varer i 3 dage og alle dagene er officielle helligdage i Tyrkiet. I 2023 strækker de siger over 21, 22 og 23 april.

Dagene bruger mange tyrkere på at besøge venner og familie, samt til at tage på ferie. I Alanya er det almindeligt kendt at mange tyrkere fra byen Konya tager på ferie i Alanya under Şeker Bayramı og hotellerne i Alanya melder at de er næsten fyldte.

Şeker Bayramı oversættes på dansk til sukker festen. Şeker = Sukker.

Tilfældigvis falder den sidste dag i Şeker Bayramı, den 23 april, ovenpå en anden tyrkisk helligdag, nemlig Børnenes dag og en søndag. Læs mere om Børnenes dag her.

Sådan fejres Şeker Bayramı

Den 20 april er “den halve fridag” på tyrkisk kaldet “arife”. Mange arbejder denne dag en halv arbejdsdag, men resten af dagen bruges til at gøre klar til Şeker Bayramı, hvilket inkludere shopping, madlavning og rengøring af huset.

Læs også >> Guide: Besøg en moské

Seker bayram tyrkiet, helligdage i tyrkiet, moské, guide til moské, tyrkiske traditioner

Den føreste dag i Şeker Bayramı er det almindeligt at stå tidlig op og gå i moské. Dagen markeres med en særlig bøn i moskéen. Efter at have været i moskéen tager mange hjem til familiens ældre (f.eks forældre og bedsteforældre) og viser deres respekt ved at kysse dem på hånden og derefter sætte hånden for panden.

Det er også almindeligt at spise en stor morgenmad sammen med familien og nyde tiden sammen som familie.

Læs også >> Rejsebloggen Teatougaard.Dk: Den hyggelige tyrkiske bayram

Derefter kører nogle tyrkere på ferie, mens andre bliver hjemme og bruger sukkerfesten på at besøge venner og familie samt drikke med masse tyrkisk te.

seker bayram, tyrkiske helligdage, helligdage i tyrkiet, sukker festen, ramadanen

Børnene vil gå fra dør-til-dør

Under Şeker Bayramı vil Alanyas børn gå fra dør-til-dør og bede om slik. En tradition der på mange måder minder om den danske fastelavn, men de tyrkiske børn er ikke klædt ud.

Forbi Şeker Bayramı står for døren, kan man i øjeblikket købe store mængder at slik og søde sager i supermarkederne. Har man ikke fået købt slik, eller er løbet tør, kan man også slippe afsted med at give dem småpenge.

På grund af Şeker Bayramı har mange tøjbutikker også udsalg. Det er normalt man køber nyt tøj før Şeker Bayramı, så man ser pæn og flot ud, når venner og familie kommer på besøg og skal besøges.

ramadan, værd at vide om ramadanen, tyrkiet ramadan, alanya ramadan

De hellige pligter under Şeker Bayramı

Under Şeker Bayramı er der særligt 3 ting en rettroende muslim bør gøre:

1. Det er under Şeker Bayramı at muslimer skal udfører deres “zakat”, som er den muslimske skat, man betaler til de fattige. Zakat er en af islams fem søjler.

2. Man bliver venner med alle med er uvenner med. Det er også almindeligt at give gaver. Det er meget forkert under Şeker Bayramı ikke at tilgive en person der siger undskyld, eller at være uvenner med nogen.

3. Går til bøn i moskéen og bagefter besøger sine afdødes gravesteder.

Under Şeker Bayramı hilser man på hinanden med ordene “Bayramınız kutlu ve mubarek olsun“, som betyder “Må din fest blive velsignet”.

Under disse 3 feriedage vil alle offentlige kontorer og nogle privat kontoer være lukket i Alanya. Dog mærkes helligdagene normalt meget lidt i Alanya, fordi mange lever af turismen og derfor ikke holder ferie.

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler:

  • Tyrkiet Şeker Bayramı
  • Şeker Bayramı i Alanya
  • Şeker Bayramı i Tyrkiet
  • Tyrkiske helligdage
  • Sukkerfesten i Tyrkiet
  • Tyrkisk Şeker Bayramı
  • Alanya Şeker Bayramı

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.