FebruarShopping i AlanyaTyrkisk mad og opskrifter

Februar markeder i Alanya: Sæsonens frugt og grønt

Februar i Alanya byder på kølige dage og masser af frisk frugt og grønt på byens markeder.

Selvom dagene er køligere og koldere end i sommermånederne, så er en tur på en af Alanya mange markeder fortsat en skøn oplevelse.

Om vinteren er hvidkål og græskar f.eks på sæson, og derfor laves retterne tyrkiske hvidkålsruller, græskar hummus og sødet græskar perfekte at lave lige nu.

Læs også: Bykort over Alanyas markeder

Dette kan fås på bazaren i februar: Jordbær, bananer, græskar, æbler, pærer, appelsiner, blodappelsiner, grapefrugt, citroner, salat, hvidkål, rødkål, squash, tomater, agurk, drueagurk, bønner, peberfrugter, auberginer, persille, spinat, dild, vinduer, kastanjer, gulerødder, løg, rødløg, kartofler, forårsløg, rødbeder, skovsvampe, broccoli, blomkål, majroer, chayote, champions, kiwi, sukkerærter, chili og porrer.

Delikatesser lige nu: Skovsvampe, friske drueagurker, græskar, kvæder og grapefrugt.

Det skal du smage:

avokado, fakta om avokado, guide til avokado, gode grunde til at spise avokado

Avokado

Alanya har nogle af de lækre avokadoer du nogensinde kommer til at smage. Mest almindelig er sorten med en tynd skral og en skøn frisk smag. I Alanya området startede produktion af avokado i 1990.

I dag produceres 70% af  Tyrkiets samlet produktion af avokadoer i Alanya. 14 forskellige sorter af avokadoer bliver produceret her, med en samlet vægt på 581 ton årligt. De mange avokadoer vokser på ca. 10.000 træer i Alanya området. Alanya er eksperter i avokado og derfor kan du finde 8 forskellige retter mad med avokado i Alanya traditionelle køkken.

Du kan læse mere om alanyas avokadoer i denne artikel.

blodappelsin, bazar alanya, alanya bazar, frugter fra middelhavet,

Blodappelsiner

 En sjælden gang imellem er det mulig at finde en sælger på bazaren, som sælger de utrolig smukke blodappelsiner. Blodappelsiner har været i Middelhavsområdet i flere århundreder. Man mener at blodappelsoner er kommet fra Sydeuropa eller Kina, men det vides ikke med sikkerhed.

Den røde farve kommer kun frem, hvis frugten på træet i længere tid har været udsat for kølige nattemperaturer. Den røde ‘blodfarve’ i blodappelsin kommer fra farvestoffet anthocyanin, der findes i mange planters plantedele. Under indflydelse af frugtsyrer, dukker denne røde farve op i segmenterne indeni og hos nogle sorter af blodappelsin ses det også på ydersiden af skrællen.

Læs også >>  10 eksotiske frugter fra Alanya

Grapefrugt, fakta om Grapefrugt, tyrkisk grapefrugt, alanya marked, markeder i Alanya

Grapefrugt

Grapefrugt har været kendt i Vestindien i over 200 år. Den er beskrevet første gang i Puerto Rico i 1814 som en tilfældig krydsning mellem appelsin og pomelofrugten. Grapefrugten kom til Europa i 1910.

Grapefrugtens smag varierer, afhængig af sort samt hvor de kommer fra. På grund af klimaet er grapefrugter fra Florida, Caribien og Sydafrika normalt de mest sødmefulde, hvorimod frugter fra Middelhavslandene oftere er mere bitre, på grund af dyrkningsklimaets forskelligheder i varme og nedbør.

Grapefrugt siges at sænke blodtrykket, sænke kolesterol i blodet og virke forbyggende mod kræft pga. sin antioxiderende virkning. Men grapefrugt kan også være farlig at spise, hvis man tager visse former for medicin. Blandt andet medicin til hjertepatienter og immundæmpende medikamenter.

Grapefrugt har holdbarhed på ca. en til to uger, hvis den opbevares ved 20 grader.

specielt græskar, diken kabakgi, tyrkisk græskar, græskar fra tyrkiet, Sechium, Chayote, Chayote tilberedning, Chayote græskar, Chayote Tyrkiet

Chayote 

På tyrkisk hedder græskaret diken kabağı, oversat til dansk betyder det græskar med pigge på – hvilket det også er. På danks og engelsk er den kendt som chayote. 

Væsken fra diken kabağı er meget klistret og derfor skal græskaret koges eller steges for at være lækkert at spise. Det kan bruges i forskellige sammenkogte retter eller steges i olie og spises sammen med yoghurt, salt og hvidløg. På græskaret er der små bløde pigge, som giver græskaret et meget specielt udseende.

Læs mere om græskaret diken kabağı / chayote her.

Få bykort med bazarer her

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Denne artikel omhandler: