Det tyrkiske køkken: Et af verdens bedste!
Det siges at det tyrkiske køkken er et af de bedste i verden.
Men hvad gør det tyrkiske køkken så specielt og det tyrkiske mad så fantastisk lækkert?
Det traditionelle tyrkiske køkken er en sand fornøjelse for sanserne og byder på en overflod af smagsoplevelser og varierede retter. Med sine rødder i både det osmanniske imperium og Anatoliens historie, har det tyrkiske køkken udviklet sig til en kulinarisk skat.
Vi har lavet en liste med 6 gode grunde til, at det tyrkiske køkken er verdens bedste.
Det tyrkiske køkken er traditionelt
Mange af de populære retter som de tyrkiske familier spiser i dag, er traditionelle retter, som er gået i arv i mange generationer. En ægte tyrkisk kok bruger ikke deciliter mål og madvægte, hun smager sig frem, til maden har den rigtige tyrkiske smag.
Det tyrkiske køkken er sundt
Tyrkiet er et land, der er rigt på frugt og grøn. Derfor bruges der altid friske råvarer i ægte tyrkisk madlavningen.
Faktisk koster en dåse flåede tomater mere end et kilo friske tomater i Alanya, så der er ingen undskyldninger for ikke at bruge de friske råvarer.
Hver dag er der Bazar forskellige steder i Alanya. Kød er ikke det vigtigste ingrediens i de tyrkiske retter, da kød er dyrt, og der i de fleste tyrkiske hjem er mange munde, der skal mættes.
Det tyrkiske køkken er nye smagsoplevelser
Et karakteristisk træk ved det traditionelle tyrkiske køkken er dets brug af friske råvarer og en bred vifte af krydderier, der tilføjer komplekse smagsnuancer til hver enkelt ret. Kødet, især lam, oksekød og fjerkræ, spiller en fremtrædende rolle i mange traditionelle retter, men der er også et væld af vegetariske og veganske muligheder.
Det tyrkiske køkken er en hyldest til smag, tradition og gæstfrihed. Det er en kulinarisk oplevelse, der afspejler landets rige historie og kulturelle mangfoldighed. Uanset om du er til kødfulde retter, friske salater eller søde desserter, vil det traditionelle tyrkiske køkken med garanti imødekomme dine smagsløg og efterlade dig med en uforglemmelig madoplevelse.
Tyrkerne tilbereder deres mad på andre og mere spændende måder, end man oplever i mange andre lande. De fleste danske turister vil nok give os ret i at:
• Tyrkisk tilberedte ris smager bedre.
• Kylling i Tyrkiet er mere saftigt end i Danmark.
• Frisk presset juice er mere lækkert i Tyrkiet.
• Morgenmad i Tyrkiet er et festmåltid.
• At man aldrig kan få for meget Lavas (fladbrød der serveres til forret)
Et køkken med lækre krydderier
Udover friske råvarer, så bruger tyrkerne også krydderier til at gøre deres mad fantastisk og velsmagende. Paprika, persille, spidskommen, kanel, muskat nød, mynte og kirmizi biber (rød chili peber) er bare nogle af de krydderier, der dagligt bliver brugt i madlavningen. Krydderierne bliver som regel købt i store portioner eller dyrket i tyrkernes have.
Se dansk-tyrkisk parlør med krydderier her, så du kan finde de rigtige krydderier når du handler, og gå efter de 10 mest populære krydderier i tyrkisk madlavning, når du skal købe med hjem fra ferien.
Tyrkiet er også for vegetarer og veganere
Når man er vegetar eller veganer, kan det til tider være svært at spise på restaurant og blive ordentlig mæt. I Tyrkiet er dette intet problem.
Det tyrkiske køkken har masser af lækkert mad til vegetarer. For at nævne nogle klassikere: rød linsesupper, farverige bønnesalater, hummus, og lækker omelet med grønsager (på tyrkisk menemen).
Er man som vegetar klar til nye udfordringer så prøv Çig köfte, börek med ost eller kartoffel, kumpir (bagt kartoffel med ost og blandet fyld) eller Pide med forskellige oste. Desuden har Tyrkiet et stort udvalg af oste, som ikke fås i Danmark, så tag en tur i supermarkedet på jeres ferie.
Læs også >> 12 usagte regler i tyrkisk kultur, som du skal kende
En verden af søde kager
Efter at have nydt et lækkert tyrkisk måltid, skal der drikkes tyrkisk te og spises kage.
Den mest almindelig kage er baklava. Baklava en traditionel kage i Tyrkiet, lavet af fillodej med hakkede nødder. Mens den er varm, hældes der en lage over, fremstillet af sukker, citron og vand. Dette gør kagen meget meget sød. Derover findes der et utal af færdiglavede kager ved bagerne og i de tyrkiske supermarkeder.
Har du fået mod på selv at lave tyrkisk mad? Så se Alanya.dks tyrkiske opskrifter her
Artiklen er også udgivet i Alanya.Dks 3 magasin
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- De bedste køkkener i verden
- Det tyrkiske køkken
- Mad fra Tyrkiet
- Hvorfor er det tyrkiske køkken så populært
- Det bedste mad i udlandet
- Tyrkisk madlavning
Lukket for kommentarer.