JanuarShopping i AlanyaTyrkisk mad og opskrifter

Januar markeder i Alanya: Sæsonens frugt og grønt

Januar er en af de koldeste og vådeste måneder i Alanya

Det kolde og våde vejr sætter sit præ på udvalget af frugt og grønt. Udvalget er i denne måned består hovedsageligt af basis frugter og grøntsager, som f.eks agurker, tomater, salat og dild.

Selvom udvalget i januar er mere begrænset end de øvrige vinter måneder, så er der alligevel mange lækre friske grøntsager og frugter på sæson, som f.eks gigantiske rødbeder, jordbær, græskar, avokado og peberfrugter.

Tyrkerne er eksperter i at tilpasse deres madlavning til sæsonens grønt og i denne måned vil det være oplagt at lave Stegte grøntsager med yoghurt (Yoğurtlama), græskarhummus, sødet græskar og rødbedehummus.

Sol.sunweb.dk - generelt banner

Læs også: Bykort over Alanyas markeder

Alanya januar bazar, bazar i januar, markeder i Alanya, Alanya frugt bazar, sæsonen grønt i Tyrkiet, januar i Alanya, vinter i Alanya

Det kan du få på markederne i januar:

Selleri, løg, kartoffel, radiser, rødbeder, gulerødder, porre, blomkål, rødkål, hvidkål, peberfrugt, aubergine, citron, æble, tomat, drueagurk, broccoli, spinat, appelsin, mandarin, banan, agurk, squash, grapefrugter, granatæbler, vandmelon, jordbær, persille, dild, avokado, vindruer, mynte, pærer, champion, skovsvampe, kvæder, bønner, chayote, halloween græskar, kaki frugter, kiwi, ananas, kastanjer, forårsløg, rosenkål.

Der er også påskeliljer, hvis du ønsker dig en smuk buket blomster.

Delikatesser på sæson: jordbær, kaki frugter, skovsvampe, kiwi, halloween græskar, kvæder og chayote.

orange græskar, tyrkisk græskar, græskar fra Tyrkiet, halloween græskar, bazar i Alanya, bazar januar, Alanya i januar

Halloween græskar

De store orange græskars kendes på dansk som halloween græskar, sikker fordi de bliver brugt til haloween. I Tyrkiet bruges disse græskar til at lave tyrkisk græskar gryderet (Bal kabağı Yemeği) og til at lave desserten sødet græskar (Kabak Tatlısı).

Halloween græskarret har en rund og højrund form. Skallen er præget af lodrette furer, der strækker sig fra den tykke femkantede stilk øverst til bunden.

Under skallen ligger et tykt lag af lysorange græskarkød, som er fast at skære i, men ikke så hårdt som på en hokkaido. Græskarrets indre rummer et svampet, trådet frugtkød, fyldt med talrige græskarkerner.

Oprindelse har græskarret har sine rødder i Mexico og Peru.

bazar i alanya, alanya bazar, markeder i alanya, alanya markeder, frugt og grønt fra alanya, alanya frugt og grønt,

Kiwi

Oprindelig stammer kiwien fra Kina, men i dag dyrkes frugten flere steder i verden, blandt andet Alanya. Frugten er let genkendelig med sin brune behåret skræl og dets grønne frugtkød.

Oprindelig hed kiwien faktisk kinesisk stikkelsbær, på dansk, da smagen minder om en blanding af jordbær og stikkelsbær. Efter 2. Verdenskrig blev navnet ændret til kiwi. I Alanya er kiwi en efterårs /vinter frugt. Kiwi indeholder: C-vitamin, A- vitamin og E-vitamin. Frugten indeholder også magnesium og kalium.

kvæder, kvæde frugter, Alanya december bazar, alanya sæson frugter, hvad er på sæson i december, bazar i alanya, frugter fra Alanya, Alanya frugter, vindruer fra Tyrkiet, eksotiske frugter i Tyrkiet
Kvæder til venstre og almindelige grønne æbler til højre

Kvæder

Kvæde er en pære- eller æblelignende frugt, fra kvædetræet. Kvæde har i flere tusinde år, været spist som frugt; men i dag er den nærmest ukendt i Danmark og kendes næsten udelukkende for marmelade.

Den er meget hård at bide i, og de forskellige sorter har varierende indhold af garvesyre, hvilket gør nogle sorter er meget syrlige eller bitre. Det er svært at afgøre, hvorfra kvæder oprindeligt stammer, for de var populære allerede i oldtiden og i middelalderen.

De blev brugt som symbol på frugtbarhed. I 1700-tallet sagde man, at de, der spiste kvæder, fik kloge børn. I dag er populariteten ikke så stor længere, men kvæden dyrkes fortsat mange steder i verden, blandt andet i Asien, Middelhavslandene, Sydafrika, nogle steder i Nordamerika og i Chile.

I Alanya spises kvæder rå, på samme måder som man spiser æbler, men den bruges også i nogle retter.

Læs også >> Vinterens delikatesse i Alanya: Hamsi fisk

specielt græskar, diken kabakgi, tyrkisk græskar, græskar fra tyrkiet, Sechium, Chayote, Chayote tilberedning, Chayote græskar, Chayote Tyrkiet

Chayote 

På tyrkisk hedder græskaret diken kabağı, oversat til dansk betyder det græskar med pigge på – hvilket det også er. På danks og engelsk er den kendt som chayote. 

Væsken fra diken kabağı er meget klistret og derfor skal græskaret koges eller steges for at være lækkert at spise. Det kan bruges i forskellige sammenkogte retter eller steges i olie og spises sammen med yoghurt, salt og hvidløg. På græskaret er der små bløde pigge, som giver græskaret et meget specielt udseende.

Læs mere om græskaret diken kabağı / chayote her.

spiselige kastanjer, kan man spise kastanjer, fakta om kastanjer, fakta om spiselige kastanjer

Kastanjer

I Tyrkiet er spiselige kastanjer en populære vinterdelikatesse. Spiselige kastanjer må ikke forveksles med Hestekastanjerne, som er den mest udbredte type kastanje i Skandinavien.

Spiselige kastanjer stammer oprindeligt fra Tyrkiet (Lilleasien). Spiselige kastanjer er søde i deres smag og smager ligesom nødder. De kan tilberedes på et utal af måder. I Tyrkiet bliver de ofte bagt i oven eller lagt ovenpå brændeovnen.

Det er vigtigt at skøre små riller eller huller i skrællen, så den lukkede kastanje ikke eksplodere. De kan også tilberedes med smør og havsalt eller hakkes til salater.

Læs mere om de spiselige kastanjer her.

Alanya januar bazar, bazar i januar, markeder i Alanya, Alanya frugt bazar, sæsonen grønt i Tyrkiet, januar i Alanya, vinter i Alanya

Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!

Sol.sunweb.dk - generelt banner

Denne artikel omhandler:

  • Markeder i Alanya
  • Bazar i Alanya
  • På sæson i Alanya
  • Frugter fra Tyrkiet
  • Grøntsager fra Tyrkiet
  • Markedsdage i Alanya
  • Januar i Alanya

error: Indholdet er beskyttet af Alanya.Dks copyright !! Ønsker du adgang til teksterne, så tag skriftlig kontakt til os.