Marts bazar i Alanya: Sæsonens frugt og grønt
Marts måned i Alanya byder på masser af frisk frugt og grønt på byens markeder.
Alanya´s mange frugt og grønt markeder er aldrig kedelige. Hver måned kommer noget nyt på sæson og tyrkerne er mestre i at lave mad efter sæsonens frugt om grønt.
I marts er hvidkål, gulerødder og græskar f.eks på sæson, og derfor er denne sæson perfekt til at lave retterne tyrkiske hvidkålsruller, gulerods tzatziki og sødet græskar.
Læs også: Bykort over Alanyas markeder
Dette kan fås på markedet i marts:
Rødbeder, gulerødder, radiser, blomkål, broccoli, blomkål, jordbær, sukkerærter, avokado, appelsiner, blodappelsiner, citroner, grape, spinat, salat, forårsløg, auberginer, peberfrugt, pærer, æbler, vindruer, kartofler, løg, ingefær, kumquat, kiwi, drueagurker, kvæder, rødkål, hvidkål, mynte, majs, citron, agurk, tomat, græskar, hvidløg, artiskokker, porrer, chili, persille, dild, jordskok, squash, grønne bønner, majroer, chayote og brændenælder.
Delikatesser på sæson i foråret: kumquat, artiskokker, blodappelsiner, ingefær, skovsvampe, friske drueagurker, græskar, kvæder, grape og chayote.
Det skal du smage:
Kumquat
En miniature appelsin, som skal spises hel. Kumquat er en plante der har eksisteret i mange tusind år og som sandsynligvis stammer fra det sydlige Kina. Den kom til Europa i midten af 1800-tallet, først som potteplante, senere som eksportvare. Kumquats er en citrusfrugt med spiselig skal. De små orangegule frugter er på størrelse med valnødder, og smagen er krydret bittersød. Modsat appelsinen sidder sødmen i skrallen på en kumquat, mens frugtkød og saft er mere syrligt.
Artiskokker
Artiskokken har været kendt i Middelhavsområdet i mere end 2000 år. I 1500-tallet blev den introduceret til England, Frankrig og Holland og videre til USA i 1800-tallet. Artiskokken er en plante, hvor den lukkede blomsterstand høstes lige før blomstring. Det er de nederste dele af bladene og bunden, der spises.
Læs også: Fakta om artiskokker og dens historie
Ingefær
Ingefær er en gammel kulturplante, som stammer fra Sydøstasien. Den bliver brugt som krydderi i mange, måske de fleste, køkkener i verden. Ingefær menes at stamme fra Sydkina og har derfra spredt sig til Tyrkiet, Indien, Afrika og Caribien af arabiske købmænd.
Kvæder
Kvæde er en pære- eller æblelignende frugt fra kvædetræet. Kvæde har i flere tusinde år, været spist som frugt. I dag er den nærmest ukendt i Danmark. Den er meget hård at bide i og de forskellige sorter har varierende indhold af garvesyre. Nogle er meget syrlige eller bitre. Det er svært at afgøre, hvorfra kvæder oprindeligt stammer, for de var populære allerede i oldtiden og i middelalderen. De blev brugt som symbol på frugtbarhed. I 1700-tallet sagde man, at de der spiste kvæder, fik kloge børn. I dag er populariteten ikke så stor længere, men kvæder dyrkes mange andre steder i verden, blandt andet i Asien, Middelhavslandene, Sydafrika, nogle steder i Nordamerika og i Chile.
Blodappelsiner
En sjælden gang imellem er det mulig at finde en sælger på bazaren, som sælger de utrolig smukke blodappelsiner. Blodappelsiner har været i Middelhavsområdet i flere århundreder. Om de er kommet fra Sydeuropa eller Kina vides ikke men den røde farve kommer kun frem, hvis frugten på træet i længere tid har været udsat for kølige nattemperaturer. Den røde ‘blodfarve’ i blodappelsin kommer fra farvestoffet anthocyanin, der findes i mange planters plantedele. Under indflydelse af frugtsyrer, dukker denne røde farve op i segmenterne indeni og hos nogle sorter af blodappelsin ses det også på ydersiden af skrællen.
Avokadoer fra Alanya
Snyd ikke dig selv for Alanya lækre avokadoer, som har en tynd skral og en skøn frisk smag. Produktion af avokado i Alanya området startede i 1990. Siden har det vokset sig kæmpe stort. I dag producerer Alanya området 70% af Tyrkiets samlet produktion af avokadoer. Der produceres 14 forskellige slags avokadoer, med en samlet vægt på 581 ton, som vokser på ca. 10.000 træer i Alanya. Der laves 8 forskellige retter mad med avokado i Alanya. Læs mere om avokadoer fra Alanya her.
Diken Kabağı
På tyrkisk hedder græskaret diken Kabağı, oversat til dansk betyder det græskar med pigge på – hvilket det også er. Væsken fra diken kabağı er meget klistret og derfor skal græskaret koges eller steges for at være behagelig at spise. Det kan bruges i forskellige sammenkogte retter eller steges i olie og spises sammen med yoghurt og salt. På græskaret er der små bløde pigge, som giver græskaret et meget specielt udseende. Læs mere om diken kabağı her.
Billeder fra fredags bazaren i Alanya marts 2024:
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- Markeder i Alanya
- Bazar i Alanya
- På sæson i Alanya
- Frugter fra Tyrkiet
- Grøntsager fra Tyrkiet
- Markedsdage i Alanya
- Marts i Alanya