Sådan laver du tyrkisk morgenmad (Serpme Kahvaltı)
Vil du gerne lave tyrkisk morgenmad derhjemme?
Tyrkisk morgenmad, også kendt som “Serpme Kahvaltı”, er en af de mest velsmagende og tilfredsstillende måder at starte dagen på i Tyrkiet, såvel som i Danmark.
Det er en traditionel morgenmad, der er kendt velsmagende små retter og stor variation.
Denne traditionelle tyrkiske morgenmad er mere end bare et måltid. Det er en hyldest til kultur, familie og fællesskab. Det er en tid, hvor folk samles, deler måltidet og nyder hinandens selskab.
Fra den karakteristiske menemen til det lækre pisi brød og alt det tilbehør du kan servere; denne artikel vil guide dig gennem alt hvad du skal bruge, inklusiv opskrifter, til hvordan du kan skabe din egen tyrkiske morgenmadsoplevelse derhjemme.
Sådan laver du tyrkisk morgenmad (Serpme Kahvaltı)
Tyrkisk brød til morgenmad
Den traditionelle tyrkiske morgenmad består af en bred vifte af forskellige smagsoplevelser, der perfekt kombinere hinanden. Det inkluderer et udvalg af frisk brød, f.eks hvid franskbrød, pişi, simit og poğaça.
Opskrifter på tyrkisk brød
- Poğaça – Tyrkiske boller med forskellig fyld, f.eks ost, kartoffel eller oliven. De kan også laves uden fyld, valget er dit.
- Pişi – Et sødt olieret ”puf” brød. Brødet bliver ofte omtalt af danksere som pandekage brød, pga smagen og konsistensen.
- Simit – Det måske mest kendte tyrkiske brød.
- Gözleme – Gözleme spises morgen, middag og aften. Det er flade brød, som laves med forskellig fyld, f.eks spinat og ost eller kartoffel.
Æg til tyrkisk morgenmad
Til enhver tyrkisk morgenmad hører der sig også æg til. Æg kommer i mange variationer som f.eks hårdkogt, omelet, menemen (omelet med grøntsager), spejlæg med tyrkisk pølse (pølsen er kendt som sucuk) eller spejlæg.
Opskrifter på tyrkisk æg
- Menemen – En populær morgenmadsret i Tyrkiet er den tyrkiske omlet, som laves med forskellige grøntsager, som æg, løg og peberfrugter.
Forskellig slags smørrelse til morgenmaden
Smørelse er også vigtig og udvalget er stort.
Du kan selv vælge hvilken slags smørrelse du vil servere til din morgenmad, men syltetøj som f.eks jordbær- eller appelsin syltetøj er oplagte. I Tyrkiet findes der syltetøj lavet på alt fra roser til morbær til champion og græskar.
Smør, honning og nutella er også et must at servere. I tyrkisk morgenmad finder man ofte kaymak, som er en form for fløde-smørrelse, kan være lidt sværer at finde i Danmark, men mange tyrkiske special butikker sælger det.
Du kan også servere peanutbutter, tahin eller pekmez (melasse-lignende sirup).
Tyrkisk oste med forskellige smage
Selvom tyrkisk ost ikke er kendt for som stærke smag, så er der alligevel forskellige smagsvarianter af tyrkisk ost. F.eks beyaz peynir (hvid ost, ala feta), kaşar (skæreost), Ezine (fed ost med meget smag) Çeçil (strimle ost) og tulum (gedeost).
Grøntsager og krydderurter
Der høre sig også grøntsager og krydderurter til Serpme Kahvaltı. Her sætter kun fantasien grænser, men ofte serveres der tomater, agurk, radisser, rokula og persille. Udskær de grøntsager du gerne vil have og anret dem pænt på en tallerken sammen med de krydderurter du gerne vil have.
Øvrige retter
Der er også masser af små snack og hyggelige retter du kan servere til din morgenmad. Det er heller ikke ualmindeligt at der serveres kage eller småkager til den tyrkisek morgenmad.
Opskrifter til din tyrkiske morgenmad
- Sigara börek – Små osteruller, som får deres navn, fordi de ligner små cigarer. De laves normalvis med ost, men der kan også tilføjes krydderurter.
- Su börek – Minder om en lasange, da den består af flere lag. Laves mad ost, kartoffel eller oksekød.
- Oliven – Oliven serveres altid i den tyrkiske morgenmad og ofte er de hjemmelavet.
- S pasta – Små s-formet småkager, som Alanya er særligt kendt for at lave.
- Alanya çoreği – Et lækkert brandepande brød, som minder meget om kage.
- Pomfritter – Det er helt almindeligt at få pomfritter til morgenmad i Tyrkiet. Du kan lave den helt simpelt ved at skære en kartoffel i skiver og stege dem i olie med lidt vand.
Drikkevare til din tyrkiske morgenmad
Tyrkiske te, tyrkisk kaffe eller friskpresser juice serveres sammen med morgenmaden. Særligt den tyrkiske te indtages i litervis når der spises morgenmad i de tyrkiske hjem.
Opskrifter på tyrkisk drikke
- Tyrkisk te – Tyrkerne er det land i verden som drikker allermest te og der serveres naturligvis også te om morgen.
- Tyrkisk kaffe – De små kopper tyrkisk kaffe bliver ved særlige lejligheder serveret om morgen, ellers serveres der almindelig filter kaffe eller Nescafe om morgen.
- Mandel kaffe – I Alanya er der i mere end 100 år blevet lavet en særlig mandel kaffe, som kan laves måde med og under koffein.
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- Opskrifter på tyrkisk mad
- Spist som de lokale i Tyrkiet
- Tyrkisk morgenmad
- Tyrkiske opskrifter til morgenmad
PIN IT!