ABC – Din guide til Alanya
Når man er i Alanya, kan det være store og små spørgsmål der fylder hovedet.
Derfor har vi lavet denne meget omfattende guide til Alanya, Tyrkiets perle ved Middelhavet.
Fra A til Z vil vi gennemgå punkter med fakta, som kan hjælpe dig med at få en skøn ferie i Alanya samt mange spørgsmål besvaret.
Fra valuta til sikkerhed og hverdagen i Tyrkiet vil vores alfabetiske oversigt hjælpe dig med at navigere gennem Alanyas charmerende verden. Uanset om du planlægger din første tur til Alanya eller er en tilbagevendende besøgende, er denne guide fyldt med insider-information og tips til det bedst mulige ophold.
- Alanyas historie
- Alanya´s moderne navn
- Alkohol
- Apoteker i Alanya
- Atatürk
- Atatürk gaden
- Badning / Svømme i Alanya
- Bazar (frugt og grønt)
- Bazar (Den gamle Bazar)
- Befolkningstal i Alanya
- Benzin og tankstationer
- Billeje
- Borgen i Alanya
- Busserne
- Børn
- Damlatas grotten
- Danefæ (tyrkiske historiske skatte)
- Drikkepenge
- Dårlig mave
- Elektricitet
- Fest i Alanya / barstreet
- Forsikringer (Sygeforsikring i Tyrkiet)
- Fotografering
- Havnen i Alanya
- Hospitaler
- Hotel
- Hæveautomater
- Håndkøbsmedicin
- Internet
- Medicin med på rejsen
- Migros
- Moskéer
- Måleenheder
- Nazar / Det blå øje
- Opførsel
- Otogar (Rutebilsstationen i Alanya)
- Parkering
- Politi og politistationerne
- PTT posthuset
- Prisniveauet i Alanya
- Påklædning i Alanya
- Red Tower
- Rygning
- Scooter (leje og regler)
- Seværdigheder i Alanya
- Solbrændt og solcreme
- Sprog – hvilke sprog forstår de i Alanya
- Strandene
- Svævebane
- Tandlæge i Alanya
- Tatovering i Alanya
- Taxier og de gule taxibokse
- Telefon
- Tidszone og tidsforskel
- Toiletter i Tyrkiet
- Toldregler for varer til Danmark
- Transfer fra lufthavnen
- Turkish Delight
- Tyveri
- Vaccinationer
- Vand (Drikkevand)
- Vandmelon
- Valuta (Veksling og hævning af penge i Tyrkiet)
- Vejret i Alanya
- Vigtige telefon numre og den danske ambassade
- Visum til Tyrkiet
Alanyas historie
Man kan føre bosættelse i området helt tilbage til tusind af år f.Kr. Det tidligst kendte navn på det nuværende Alanya var Coracesium, der betyder “klippe”.
Dette navn møder man så tidligt som i det 4. århundrede f.Kr. Byen, der på det tidspunkt var under persisk kontrol, eksportere honning og vin til Egypten.
Takket være sine stærke forsvarsmure modstod byen i 197 f. Kr. et angreb af Antiokus III den Store.
Alanya var i sin tid en gammel havne by, hvor mange handlende folkeslag har været inde over. Borgen er virkelig her hvor Alanyas historie er blevet til. Det er først langt senere at man er begyndt at bygge beboelse udenfor borgen.
Fra det 19. århundred leve byen af landbrug og vi skal helt frem til efter 1948 før de første turister kom til byen. Hvordan byen derfra voksede til det turistmekka det er i dag, kan du læse mere om i denne artikel.
Alanya´s moderne navn
Alanya var først kendt som Coracesium, derefter blev det til Alaiye, opkaldt efter Aladdin Keykubat.
I 1933 modtog den daværende præsident Atatürk et telegram fra indbyggerne i Alaiye og spurgte i den forbindelse om han kunne skifte navnet til Alanya. Læs hele den historie her.
Alkohol
Mange tyrkere vælger at følge den muslimske tro og derfor drikker ikke alle alkohol. Mange unge (både piger og drenge) samt ældre mandlige tyrker i Alanya drikker alkohol på lige fod med de det vi kender fra Danmark. Under ramadanen, den hellige faste måned, vælger mange som drikker alkohol at holde alkohol pause af respekt for ramadanen.
I Tyrkiet drikkes der typisk øl, vin eller rakı. Mange tyrkere elsker whisky, men det er meget dyrt. De unge drikker mest øl af mærkerne Efes og Tuborg. I Tyrkisk kultur er det upassende at opføre sig fuld. Det er også ulovligt at køre med alkohol i blodet, selvom mange gør det, så pas ekstra på i trafikken om aftenen og natten.
Apotekter i Alanya
Apotek hedder Ezcane (;edjzane) på tyrkisk, og de findes over alt i Alanya. Personalet snakker ofte engelsk, og størstedelen af medicin i Tyrkiet er ikke receptpligtig. Der er altid min. et døgnåben apotek i Alanya, som kan ses på en seddel på alle apoteketer. Der skifter fra dag til dag hvilke apotekter er døgnåbne. Læs mere om det her.
Læs også Håndkøbsmedicin eller Medicin med på rejsen.
Atatürk
Atatürk, også kendt som Mustafa Kemal Atatürk, var en central figur i grundlæggelsen af den moderne tyrkiske republik og dens første præsident. Han blev født i 1881 i Thessaloniki, som dengang var en del af Det Osmanniske Rige (i dagens Grækenland).
Atatürk ledte Tyrkiets nationale befrielseskrig fra 1919 til 1923 og grundlagde efterfølgende Republikken Tyrkiet den 29. oktober 1923.
Som præsident gennemførte han en række reformer for at modernisere og sekularisere det tyrkiske samfund og økonomi. Disse reformer inkluderede indførelse af et nyt alfabet baseret på det latinske alfabet (i stedet for det arabiske alfabet), ændrede kalenderen fra den islamiske/muslimske kalender (månekalender) til den gregorianske, afskaffede af kalifatet, indførte kvinders stemmeret i 1919 (40 år før Schweiz gjorde det) og adgang til uddannelse, og mange andre sociale og politiske ændringer.
Han indførte efternavne, så man kunne holde styr på familier og slægt – det kunne være lidt svært at finde ud af, hvilken slægt man hørte til når de alle sammen hed Ali eller Mustafa. Det var også her han selv fik tildelt sit efternavn Atatürk – som faktisk betyder Tyrkiets fader.
Atatürk var en karismatisk leder og blev dyrket som en nationalhelt i Tyrkiet. Han døde i 1938, men hans indflydelse og legacy lever videre i den moderne tyrkiske republik. Han anses ofte som en af de mest indflydelsesrige personer i det 20. århundredes tyrkiske historie.
Atatürk bliver hyldet i hele Tyrkiet og i Alanya bliver han æret med en stor statue i centrum kendt som Atatürk statuen. Ved statuen står en af hans mest kendte citater; fred i hjemmet, fred i verden.
Atatürk gaden
Atatürk gaden er en af de mest populære gader i Alanya. Her findes et væld af restauranter og butikker, både butikker som sælger kopivarer og tøjkæder som L.C. Waikiki, Mavi og Koton samt kosmetik forretninger som Gratis, Eve og Rosmann.
Badning / Svømme i Alanya
I Alanya er der rig mulighed for forskellige badeoplevelser, f.eks. på byens smukke strande, i de kolde bjergfloder eller hos de forskellige badelande. Strandene i Alanya er offentlige, og man kan derfor bade frit. Der er flag på strandene, der indikerer, om det er sikkert at bade eller ej, og det anbefales at man følger disse flags anvisninger.
På strandene i Alanya, er det mulig at leje en strandstol med parasol eller selv medbringe håndklæde eller tæppe og slå sig ned i sandet. Hver opmærksom på at nøgenbadning er forbudt i Tyrkiet.
Hvis man gerne vil opleve det kolde gys kan det f.eks gøres i Dim Cay Floden eller Oba Floden, hvor der også er mange restauranter.
Bazar (frugt og grønt)
Hver dag er der Bazar forskellige steder i Alanya. Her er en liste over stederne
Mandag: Oba
Tirsdag: Markedshallerne i centrum og Mahmutlar
Onsdag: Kestel og Konakli
Torsdag: Tosmur
Fredag: Alanya Centrum og Gasipasa
Lørdag: Cikcilli og Mahmutlar Centrum
Søndag: Alanya (35 meter vejen)
Download: Alanya.Dk bykort over bazarerene
At gå på bazar i Alanya er en oplevelse, som alle turister bør opleve. På Alanyas mange bazarer forhandles der alt fra grønsager til underbukser. Det er her det er muligt, at finde det store udvalg af kopivarer, købe håndlavet vare eller spare mange penge på sine madindkøb. Sæsonens frugt og grønt er altid tydelig på bazar, da de altid er i store mænger ved mange boder som konkurrerer om at have den bedste pris. Det er almindeligt at prutte om prisen på tøj og tasker men ikke på frugt og grønt.
Prut aldrig om prisen med en sælger hvis du ikke er interesseret i at handle. Man bør ikke prutte om prisen for fornøjelsens skyld. Normalt kan man få prisen pruttet ned med ca. 30-50%.
Det er en god ide at have små seddler med når man går på bazar, og det anbefales altid at betale med lige penge, hvis man har. Mange har grønthandlere har sat pris på deres varer. Som regel er det kiloprisen, med mindre der står “Tane”, som betyder stykket på tyrkisk.
På bazaren er der mulighed for at gøre nogle gode køb, f.eks. på friske krydderier som karry, grill mix, eller hele muskatnødder. Der findes også et stor udvalg af blomster- og krydderurt te. Krydderier og te er toldfrit at indfører i Danmark. Se over dansk-tyrkiske krydderi parlør her.
Bazar (Den gamle Bazar)
Den gamle Bazar er et butiksområde nær Alanyas havn og Barstreet. Her kan du shoppe varer som tøj (mest kopivare), tasker, smykker, souvenirs og meget mere. Når du går ind i Den gamle bazar vil du uden tvivl blive forsøgt kaldt ind i de mange butikker af ivrige sælgere som står ude foran butikkerne.
I disse butikker kan du prutte og prisen på de vare og jo mere jo køber, jo billigere pris kan du få. Det er også almindeligt at blive budt på noget at drikke mens du shopper og måske endda et måltid mad, hvis du shopper længe.
Læs også vores guide til den gamle bazar her
Befolkningstal i Alanya
Over de sidste 10 år har byen mere end tredoblet i indbyggertal. I 2013 boede der rundt regnet 100.000 indbyggere i Alanya, i 2023 (seneste tal) boede der 359.891 indbygger. Det er blevet er paradis for europæer og russer som bosætter sig fast eller delvis i byen. Omkring 126 forskellige nationaliteter har adresse i Alanya.
Det største boom i udenlandske boligkøbere skete i til fra 2003-2007 hvor blandt andet mange danskere købte deres boliger. Det skyldtes at regeringen i 2003 gjorde det muligt for udlændige at købe ejendomme og jord i Tyrkiet. Hele byer som f.eks. Mahmutlar og Oba er stort set opkøbt af udlændinge. Indenfor de sidste år har regeringen set sig nødsaget til at lukke for muligheden for at få opholdstilladelse til ny-tilflyttere i Kargicak, Mahmutlar, Kestel og Avsallar for at undgå af bydelene bliver rene udlændige ghettoer. Lignede ordninger eksisterer også andre stedet i Tyrkiet, blandt andet i Istanbul.
Om sommeren besøger op til 300.000 turister byen pr. uge og i den forbindelse flytter mange tyrkere også til byen for at arbejde, særligt fra den østlige del af Tyrkiet, mens mange lokale, særligt kvinder og børn som har sommerferie tager op i bjerglandsbyerne for at nyde roen og det lidt køligere vejr.
Benzin og tankstationer
Benzin koster næsten det samme i Tyrkiet som i Danmark. Udover benzin kan man også kører på diesel eller LGP (hvis bilen tillader det).
En af grundene til at prisen er så høj, er fordi at Tyrkiet ikke producerer benzin selv, men i stedet importerer det. Det siges, at landet har ressourcer selv, men de ikke vil/kan bruge det.
Der er tankere på tankstationerne, som tanker din bil. Der er ingen steder i Tyrkiet, hvor man selv tanker sin bil. Før tankningen fortæller man tankeren hvad beløb man ønsker eller at man vil have fyldt tanken op. Har man kontanter betaler man direkte til tankeren. Vil man betale med kort går man ind i kiosken og siger hvad stander nummer man skal betale for (der er en skærm med alle stander numrene bag disken). Ved betaling med kort, får man 2 boner. Den ene bon skal tankeren have, som bevis for betaling. Tanker servicen er gratis.
Billeje i Alanya
Du kan leje en bil i Alanya/Tyrkiet med dit danske kørekort. Priserne på billeje varierer fra sted til sted og du kan ofte få en god pris, hvis du lejer over en længere periode. Husk at læse rgundigt igennem hvad bilforsikringen dækker og hvad den ikke dækker. Det er dit ansvar som chauffør at overholde de tyrkiske færdselsregler.
Det er almindeligt at man lejer en bil med næsten tom benzintank og man aflevere også bilen igen med en tom benzintank.
Hvis man kun ønsker at leje en bil for 1 dag, kan det ofte bedre svare at aftale en dags-pris med en taxichauffør eller bestille en guidet-tur igennem f.eks GetTourGuide for at se de seværdigheder man ønsker.
Borgen i Alanya
Når du er i Alanya, bør du ikke gå glip af synet af byens halvø og den imponerende borg, der har formet Alanyas historie gennem århundrederne. Borgen er en skat af historie og har været kulisse for både sørøverslag og kærlighedshistorier.
Den 250 m høje Alanya-klippe som Borgen ligger på er svært tilgængelig såvel fra sø- som landsiden og må formodes at have været konstant beboet siden forhistorisk tid. Halvøen blev første gang omgivet af bymure i den hellenistiske periode (græske periode), og mange, herunder sørøverne, romerne og byzantinerne, har siden fortsat byggeriet.
Den fæstning, der står i dag har 83 tårne og 140 små tårne og bygget under sultan Alaeddin Keykubad, der 1226-32 gjorde Alanya til en af de stærkeste fæstninger i Anatolien.
Dengang der var mange glubske pirater i Middelhavet. Ved at bo så højt til vejrs, som borgen ligger, blev det svært for piraterne at angribe.
I dag kan man både gå på til borgen på ca. 1 time, kører med bus nr. 4, kører i bil og taxi eller tage svævebanen (Læs mere om svævebanen længere nede) Til de gående er der flere forfriskningssteder og restauranter på vejen op og ned. Restauranterne på borgen er også et populært sted at spise tyrkisk morgenmad, f.eks kan det fås hos Fiaba.
Der er en speciel stemning på toppen, hvor der i dag er et friluftmuseum, som kan besøges mod entré. Der er der stille og fredeligt og den mest fantastiske udsigt over Alanya, Taurus bjergene, strandene og Middelhavet.
Hvis du vil vide mere om borgens historie og hvordan du kan besøge stedet, så læs denne artikel.
Læs også Red Tower og Skibsværftet
Busserne
I Alanya er det nemt at tage bybussen rundt fra sted til sted. Der kører bybusser over hele Alanya.
Man kan betale kontakt i busserne, bruge det lokale buskort ”Kentcard” eller man an bruge kontantløsbetaling med sit kreditkort. Kontakt betaling foregår til buscahuførren mens buskort og kreditkort skal ”bippes” på en sort boks som står ved indgangen.
Læs mere om bussernes køreplaner, priser og tips til at tage bybussen her.
Børn
Tyrkerne elsker børn, så har man småbørn vil tyrkerne, uden tvivl, løftet dem op, forkæle og kysset barnet en del. Ønsker man ikke dette, er det vigtigt man siger kraftig fra.
Børn er en almindelig del af hverdagen i Tyrkiet, ligesom vi kender det i Danmark. Over hele Alanya finder man legepladser og andre aktiviteter til børn.
Modsat Danmark er barnevogne ikke så almindelige i Tyrkiet. Folk bruger ofte klapvogne til at transportere deres børn rundt i pga. den ekstreme varme som sommeren.
Der er også mange badelande i Alanya. I centrum af Alanya ved Damlatas finder man et stort badeland. Ved Dim Cay floden har flere restauranter også badelande samt mange hoteller har badelande til deres gæster.
Damlatas grotten
Det tyrkiske navn på denne smukke grotte er Damlatas Mağarası.
Den blev opdaget ved et tilfælde i 1948 da man foretog nogle sprængninger ved klippen og blev startskuddet for turismen i Alanya.
Formationerne er semi-krystalliserede limsten fra Permianperioden i Paleozoictiden og er blevet formet af erosioner gennem tusinder år. Hulen ligger ca. 100 meter fra havet, hvor der også er en indgang. Det tager 1 år for dryppestenene at vokse bare 1 cm, så som I vil opdage har det altså været en langvarig proces at få den til at se ud som den gør nu.
Inde i grotten er en konstant temperatur på 22,3 grader, og luftfugtigheden er 98 %, hvilket er rigtigt sundt for personer med astma. Faktisk så er grotten åben for kun astmapatienter imellem kl. 06.00-10.00, hvor de går ind og læser en bog, sidder med strikketøjet eller nyder øjeblikket.
Drypstensgrotten åben fra kl. 10-17 og der betales entré ved indgangen. Læs mere om grotten her.
Danefæ (tyrkiske historiske skatte)
Overalt i de gamle antikke byer kan man finde ”souvenirs” i form af potteskår med rester af udsmykning, amforahanke, tagsten, bearbejdede marmorstumper, mønter, glasstumper m.m.
Alverdens museer og privatpersoner har gennem årene taget sin del af den tyrkiske kulturarv, hvilket gør der i dag er en strenge lov vedrørende ”danefæ”.
Loven (under article 65 of Law no 2863) siger at det er strengt forbudt at ødelægge eller fjerne genstande fra forhistorisk og historisk tid, uanset om de befinder sig på eller under jorden eller på havbunden.
Strafferammen for at bryde denne lov er mellem 2 og 5 års fængsel og bødestørrelsen på det der på tyrkisk bliver beskrevet som ”5000 dages løn”. Hvis man forsøger at smugle danefæ ud af Tyrkiet, er straffen fra 5 til 10 års fængsel samt bøde.
Drikkepenge
Det er almindeligt at lægge drikkepenge på restauranter, hoteller (særligt til rengøringspersonalet) og i tyrkiske bade (hamam). Det er normalt at lægge 10-20% i drikkepenge. Det er ikke obligatorisk at give drikkepenge men det er velset at gøre.
Dårlig mave
Mange oplever desværre at få dårlig mave på ferien. Med nogle enkle råd kan de værste tilfælde undgås. Læs vores artikel her med hvordan du undgår dårlig mave på ferien.
Elektricitet
I Tyrkiet benyttes 220V. og den samme stik type som i Danmark, du skal derfor ikke bruge en adaptor i Tyrkiet. Strømsvigt kan forekomme i Tyrkiet, men det er som regel kun af kortere varighed og er ikke særligt hyppig.
Fest i Alanya / barstreet
Barstreet, også kendt som “Barlar Sokağı”, er centrum for Alanyas pulserende natteliv for turisterne. Den livlige gade ved havnen er fyldt med barer, klubber og pubber, der konkurrerer om festglade besøgende. Her skaber høj musik og dansende lys en festlig stemning.
Hver bar vil forsøge at kalde dig ind og at feste. Husk, at du nemt kan sige nej til indbydelser og finde din egen favorit. Priser bør være tydelige på menukortet, der normalt findes på bordene eller udleveres ved ankomst. Der er ikke priser på menukortet, så husk at spørge efter prisen, før du bestiller noget.
Læs mere om Barstreet i Alanya i denne artikel
Forsikringer (Sygeforsikring i Tyrkiet)
Det gule og det blå sygesikringskort dækker IKKE ved ferier i Tyrkiet, da Tyrkiet ikke er en del af EU. Det er derfor vigtigt at lave en rejseforsikring, som dækker i Tyrkiet, inden afrejse. Skal du dyrke ekstremsport, som f.eks paraglide, så er det vigtigt at tjekke om din sygeforsikring dækker dette på din ferie.
Har du ikke en sygeforsikring og kommer til skade eller bliver syg på ferien, forventer hospitalerne kontakt afregning.
Har du ikke allerede en sygeforsikring, kan du finde en på Findforsikring.dk
Læs også >> Hver fjerde tror det blå kort dækker i Tyrkiet
Fotografering
Man kan frit fotografere i Alanya Dog må man ikke fotografere militære anlæg og folk som beder i moskéen. De fleste tyrkere har ikke noget imod at blive fotograferet, men du bør altid spørge først eller vise med tegn at du gerne vil fotografere for ikke at støde nogle.
Havnen i Alanya
Skibshavnen blev bygget i 1948, hvor man fandt Damlatas drypstensgrotten. Senere er den udviddet fordi krydstogtsskibene også fik øjene op for Alanya. Krydstogtskibene kunne ikke lægge til helt inde havnen, da det ikke var dybt nok, derfor er der bygget en lang mole til det.
Havnen er start og slutpunktet for Alanya mange bådture, som ofte foregår på ”piratskibe”. Nogle af de lokale fiskere har også deres både i denne havn. Havnen er også stedet for mange af byens festivaler finder sted, f.eks Jazz festivalen, Julemarkedet og kultur og turist festivalen.
På havnen er seværdigheder som Red Tower, Skibsvæftet og det idylliske fyrtårn. Den store bygning på havnen er Alanya kommune, men indenfor de næste par år bliver kommunen rykket til Cikcilli, hvor man er ved at bygge en ny kommune.
I den anden ende af Alanya i retning mod Antalya ligger lystbådehavnen.
Hospitaler
Sundhedsydelserne i Alanya er på europæisk niveau og hospitalerne har åben 24 timer i døgnet, 7 dage om ugen.
Der er ét nyt statsligt hospital i Oba, med en underafdeling i det gamle statshospital i Cikcilli, samt adskillige private hospitaler og klinikker i Alanya.
Læger på private hospitaler kan enten tale engelsk, ellers er der udenlandske assistenter ansat på hospitalerne, der er ansvarlige for oversættelse. De store privathospitaler har i Alanya også ansat skandinavisk talende personale
Her er kontakt informationerne på måde privat og offentlige hospitalerne i Alanya:
Alanya Anatolia Private Hospital (Tidligere Anadolu hospital): Tlf: +90 4449112 – www.anatoliahospital.com
Baskent hospitalet (Başkent Üniversitesi Alanya Uygulama ve Araştırma Merkezi): Tlf: +90 242 510 25 25 – alanya.baskenthastaneleri.co
Alanya Life Hospital (Özel Alanya Yaşam Hastanesi): Tlf: +90 242 212 05 55 – www.yasamhastaneleri.com
Alanyas statshospital (New Alanya Education and Research Hospital): Tlf: +90 242 513 48 41 – alanyaeah.saglik.gov.tr
Læs også: Hospitaler i Alanya
Hotel
Der er hoteller over hele Alanya fra små lejlighedshoteller til gigantiske all incl. hoteller. Hvis du selv booker hotel i Alanya, så tænk på forhånd over hvilken bydel du gerne vil bo i og tjek anmeldelserne af hotellerne på f.eks Booking.com eller på google.
Hæveautomater
Der er hæveautomater over hele Alanya, ofte flere samlet ved siden af hinanden. Man kan max. hæve 2.000 DKK. pr. dag pr kort.
De fleste danske banker tager et gebyr på mellem 10-50 dkr. og nogle tyrkiske hæveautomater tager ligeså et gebyr, så det kan ofte være en fordel at hæve et stort beløb i starten af ferien, i stedet for mange små. Vores erfaring er at den billigste hæveautomat, hvad angår tyrkiske gebyrer, er PTT´s hæveautomater.
Bruger man sit kreditkort som betaling i forretninger og på restauranter tager din danske bank også ofte et lille beløb.
Hvis dit kort bliver slugt af en hæveautomat i Alanya, Tyrkiet, er det vigtigt at bevare roen. Dette kan ske af forskellige grunde, som tekniske udfordringer eller sikkerhedsforanstaltninger.
For at reducere risikoen anbefales det at anvende automater ved banker som f.eks. PTT (det tyrkiske posthus), hvor der er større sandsynlighed for at få dit kort tilbage, hvis automaten sluger det. Hvis dette ikke er muligt, bør du kontakte din bank så hurtigt som muligt for at få kortet spærret og træffe de nødvendige foranstaltninger for at beskytte dine midler.
Håndkøbsmedicin
Det meste medicin kan købes som håndkøbsmedicin på apotekerne i Alanya. Undtagelser inkluderer dog medicin som f.eks morfin og nogle typer sovemedicin, som kræver en recept.
Smertestillende medicin som Panodil fås i Tyrkiet med navnene Parol og Buscopon (også populær mod menstruationssmerter). Man kan også købe P-piller og fortrydelsespiller på Alanya´s apoteker.
Internet
De fleste hoteller og restauranter har i dag gratis WIFI, som man kan logge på som gæst. Mange danske teleselskaber tilbyder også internet i Tyrkiet, som en del af deres abonnementer. Nogle steder i Alanya har kommunen opsat gratis WIFI spots, men disse virker sjældent særlig godt.
Medicin med på rejsen
Når du rejser til udlandet, vil de fleste lande kræve en forklaring på, hvorfor du rejser med medicin. Myndighederne er især særlig forsigtige omkring medicin med euforiserende stoffer pga. stoffernes misbrugspotentiale.
Den Tyrkiske Ambassade i Danmark oplyser, at ved indrejse til Tyrkiet med medicin, skal man medbringe en medicinattest. Du kan læse mere om hvordan du får en medicinattest i denne artikel.
Migros
Migros er en af de største supermarkedskæder i Tyrkiet og de har butikker over hele Alanya. Her finder i rigtig gode indkøbsmuligheder af dagligvarer. Migros kan sammenlignes lidt med Føtex i Danmark.
Supermarkedskæden Migros findes groft sagt i flere størrelser. De mindste hedder Migros jet. De små (som stadig er meget store) hedder Migros. De endnu større hedder M Migros og de største, som næsten er på størrelse med Bilka hedder MM Migros.
Moskéer
Tyrkiets mange moskéer frit besøges, men forsøg at undgå fredag som er muslimernes helligste dag. Hvis du gerne vil besøge en moské har vi her lavet en guide med alt du skal vide.
Måleenheder
I Tyrkiet benyttes de samme målenheder som i Danmark. I opskrifter bruges ofte “glas” i stedet for dl. 1 glas er 2 dl.
Nazar / Det blå øje
Nazar er en amulet, formet som et øje. Den er genkendes på den dråbeformet facon med mørkeblå baggrund, efterfulgt af en hvid eller gul farve, også lyseblå med en sort prik i midten.
En Nazar Ifølge tyrkisk overtro skal Nazaren kunne holde onde ånder, dårlig energi og misundelse væk. Der siges også at det bringer uheld at købe en Nazar til sig selv, så derfor bliver den ofte brugt som gave.Der siges at det bringer uheld at købe en Nazar til sig selv, så derfor bliver den ofte brugt som gave.
Nazaren kan findes i mange varianter i Alanya, men ses oftest lavet i glas eller plastik. Den bruges også som udsmykning på mange glas og krukker. Du kan også købe smykker med nazar på både billige smykker og smukke guldsmykker med det onde øje i f.eks en guld halskæde.
Opførsel
God opførsel giver god behandling. Sådan er det i alle lande, og sådan er det også i Tyrkiet. Det er almindeligt at vide de ældre respekt, f.eks ved at rejse sig for dem i bussen. Lærer man et par tyrkiske ord før sin rejse, vil man opleve stor begejstring fra tyrkerne.
I storbyerne er alting meget som vi kender det fra Europa. I de mindre landsbyer er det hele lidt mere gammeldags og traditionelt.
Otogar (Rutebilsstationen i Alanya)
Otogar kan på dansk oversættes til rutebilsstation. Busserne kører fra Otogar ude til hele Tyrkiet. Man kan f.eks tage en bus til Istanbul, som tager 14 timer.
Man kan også tage rutebilen til Antalya og udforske byen der for så nemt at tage en rutebil tilbage til Alanya senere på dagen.
Busserne er meget moderne og luksuriøse. Der er både fjernsynsskærm, stikkontakter og en tjener ombord som går rundt med kaffe, the og mad til dem, som tager de lange busture. Rejser man alene kommer man som kvinde kun til at sidde ved siden af kvinder og som mand kun til at sidde ved siden af en mand. Der er også mange busser som har enkeltsæder, så man kan sidde alene på hele sin tur.
Du kan booke sine busbilletter direkte på ototgar eller på hjememsiden Obilet.com. Husk at du skal have ID (f.eks pasnummer) når du booker din billet.
Læs også rejsebloggen Tea Tougaars 10 gode råd til langdistancebusserne i Tyrkiet her.
Parkering
Parkering i Alanya foregår lidt anderledes end vi kender det i Danmark. Udenfor byen og på små beboelsesgader er det gratis at parkere.
I centrum betaler man for parkering. Det foregår ved at man parkere sin bil og en parkeringsvagt notere ens nummerpladden på bilen. Når man kører derfra kommer parkeringsvagten med en bon på hvad parkeringen har kostet. Betaler man ikke, bliver regningen rykket til næste gang. Det betyder også at man nogle gange skal betale for tidligere parkering. Er man i en lejet bil, så er det vigtigt at fortælle det til parkeringsvagten, så man kun skal betale for dagens parkering, og ikke tidligere lejeres tidligere parkering.
Der er også områder, hvor man betaler for sin parkering ved ankomst. Det gør kan f.eks ved havnen bag ved kommunen og i det store parkeringshus tæt på Lost restaurant.
Politi og politistationerne
Det tyrkiske politi, kendt som Polis eller Emniyet Genel Müdürlüğü på tyrkisk, spiller en afgørende rolle i opretholdelsen af lov og orden samt beskyttelsen af borgernes og turisternes sikkerhed i Alanya.
Politiet er inddelt i forskellige styrker og tydelige i gadebilledet i Alanya. Politibiler patruljerer med udrykning lysene tændt på både biler og motorcykler (også når de ikke er i udrykning).
Gående betjente er på gaderne i dagtimerne og tydelige på barstreet om aftenen. Politiet kan kontaktes på tlf. 155.
Der er 3 politistationerne i Alanya. En tæt ved otogar (rutebilsstationen på Kleopatra siden) en overfor Anadolu hospitalet tæt på fiskemarkedet og en i den gamle kommune i Tosmur.
Meget få (og nogle gange ingen) taler tyrkisk på politistationerne, men man kan komme langt med google translate. Hvis det er en alvorlig sag, så er politiet ofte behjælpelig med at skaffe en tolk, men det forventes at man selv betaler for tolkens service.
PPT posthuset
Hvis du vil sende et postkort eller en pakke, have et tyrkisk e-devlet eller veksle til den bedste kurs, så skal du på PTT, som er Tyrkiets posthus.
Fra 2022 er det ikke længere muligt at veksle danske kroner på PTT.
Det tager ca. 1-2 uger for et postkort at nå fra Alanya til Danmark.
Prisniveauet i Alanya
Tyrkiet er et billigt land at rejse i, set med danske øjne. Mange dagligvarer er billigere, end vi er vant til. Køb gerne tyrkisk produceret varer, da de er af god kvalitet og meget billigere end det importerede.
I supermarkeder samt almindelige butikker pruttes der ikke om prisen. Prutte kan du til gengæld i basaren og “kopi butikkerne” hvor du ofte kan prutte prisen ned med 50%.
Påklædning i Alanya
Tyrkiet er et muslimsk land, men der er ingen restriktioner på påklædning i Tyrkiet. Sagt med andre ord; Du kan gå klædt, som du ønsker det.
Husk at respektere religiøse steder, som f.eks. moskéerne ved at påklæde dig korrekt. Det indebærer dækning af skulder og knæ samt tørklæde over håret for kvinder.
Badetøj hører til på strande og ved pool områder og ligesom det i Danmark ikke er velset at gå på gaden, i supermarkedet, på restaurant eller tage bussen i sit badetøj, så er det det heller ikke i Tyrkiet. Generelt er en påklædning, der viser hensyn til kultur og klima, nøglen til en positiv og respektfuld oplevelse som turist i Alanya.
Red Tower
Tårnet kendt under navet Red Tower er 33 meter højt og 28 meter bredt. Det blev bygget i 1200-tallet af Aladdin Keykubat, som også byggede den nuværende borg og skibsværftet. Red Tower, der på tyrkisk hedder ”Kizil Kule” blev bygget til at beskytte borgen bedre mod angreb fra søsiden.
Red Tower fungerer i dag som et museum, som kan besøges mod entré. På toppen af Red Tower kan man nyde en fortryllende udsigt over Alanyas havn og den østlige side af byen.
Du kan i denne artikel læse mere om Red Towers historie og hvordan du kan besøge det.
Rygning
Rygning er stadig meget almindeligt i Alanya og det er ikke ualmindeligt at en tyrker tilbyder dig en cigaret. På mange restauranter er der skilte med rygning-forbudt, men det er ikke altid det overholdes. Det samme gør sig gælende for natklubber og barer.
Cigaretter er også meget billige sammenlignet med danske priser. Det er billigere at købe cigaretter i supermarkederne end i lufthavnen.
Der bliver ikke røget i bybusserne, taxierne og på offentlige kontorer.
Scooter (leje og regler)
At køre på scooter er populært i Tyrkiet og giver en hurtig måde at udforske byen på. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at ifølge loven er det påkrævet at have hjelm på, og du skal også besidde et motorcykelkørekort for at køre scooter eller motorcykel lovligt.
Det er ikke altid, at udlejningsfirmaerne verificerer din kørekortstatus, da det er dit ansvar, hvis du standses af politiet. Dette betyder, at mange udlejningsselskaber desværre tager chancen for at øge indtægterne.
Du kan få et motorcykelkørekort i Tyrkiet, når du er 17 år gammel. Der er ikke forskel på motorcykler og scooter i Tyrkiet. De må kører med samme hastigheder og skal overholde de samme regler. Det er lovligt at have to personer på en scooter eller motorcykel i Tyrkiet.
Seværdigheder i Alanya
Alanya er en by med rigtig meget at lave og mange spændende seværdigheder fra moderne til historiske. Foruden de seværdigheder som allerede er nævnt i denne guide er der:
- Dim Cave grotten
- Upside down huset
- Dværg grotten
- Delik Deniz i Gazipasa
- Sapadere vandfaldet
- Paragliding i Alanya
- Jeep safari tur
- Naula ruinerne i Mahmutlar
- Alanyas arkæologiske museum
- Hagios Georgios kirken
Og mange mange flere seværdigheder.
Solbrændt og solcreme
Den stærke sol, og den ofte blege skandinaviske hud, gør at rigtig mange bliver solbrændt på deres ferie. Du kan forbygge ved at læse vores artikel Gode råd til at undgå solskoldning. og når huden er rød, vil du måske få brug for vores aktivitetsguide for solbrændte.
Sprog – hvilke sprog forstår de i Alanya
De fleste unge tyrkere, der arbejder i turistbranchen taler engelsk. Mange ældre tyrkere taler ofte tysk. Det er blevet en almindelighed for unge tyrker, der arbejder med turister, at tage et sprogkursus i et europæisk sprog om vinteren. Det giver bedre jobmuligheder, når sæsonen starter. Mange arbejdsgivere betaler den bedste løn, til den der kan snakke med flest turister.
Som turist i byer som Alanya, Antalya og Marmaris kan du sagtens begå dig på engelsk, mens du skal forvente i mindre byer eller byer hvor der ikke kommer mange turister at bruge google translate for at kunne begå dig.
I Tyrkiet snakker de tyrkisk. Vil du gerne lærer lidt tyrkisk så se vores parlør oversigt.
Strandene
Strandene i Alanya er offentlige, og man kan derfor bade frit.
På strandene i Alanya, er det mulig at leje sig en strandsol med parasol ved strandbarene. Du kan også selv medbringe håndklæde eller tæppe og slå sig ned i det sandet.
Langs stranden er der flere toiletter. Man skal betale for at benytte toiletterne, som altid er pæne og rene. Der er også opstillet ferskvand brusere og skriftetøjs kabiner langs strandene.
Nøgenbadning er forbudt i Tyrkiet. Dette glæder dog ikke børn.
Læs også: Guide til Alanyas strande og Alanyas handicapstrand
Svævebane
Svævebanen i Alanya er en populær attraktion, der giver besøgende en betagende udsigt over byen og Middelhavet. Svævebanen forbinder Damlatas/Kleopara området med det imponerende borgområde.
Læs mere om Alanyas svævebane her
Tandlæge i Alanya
Tyrkiske tandlæger er uddannet på samme niveau som danske tandlæger og arbejder med den seneste teknologi og behandlingsmetoder. De tilbyder et bredt udvalg af tandlæge tjenester, herunder alt fra almindelig tandpleje og kosmetiske procedurer som tandblegning og porcelænsfacader til mere avancerede behandlinger som tandimplantater og ortodonti.
Tyrkiet er i top 5 over de lande som danskere tager til for at komme til tandlægen og på nogle behandlinger er der på op til 70% at spare sammenlignet med danske priser, hvilket for nogle betyder at ferien bliver betalt af besparelser.
Tatovering i Alanya
Det er populært blandt mange turister at få lavet tatoveringer på deres ferie i Alanya. Kvaliteten og prisen varierer fra sted til sted, og det er derfor vigtigt at du laver de research og besøger et eller flere tattoo studier før du booker tid til at blive tatoveret.
Hvis du overvejer at få lavet en tatovering i Alanya, så gennemlæs vores guide til tatoveringer i Alanya, så du er bedst muligt stillet før du skal tatoveres.
Taxier og de gule taxibokse
Der findes taxier over hele Alanya. Det er let genkendelig med deres gule farve.
Der skal per lov være taximeter i alle taxier, men de griske taxichauffører vil forsøge at undgå at tænde det eller påstå det ikke virker (hvilket er ulovligt) og i stedet give en fast pris, som ofte er højere end hvad det ellers ville have kostet. Man må som kunde gerne nægte at kører med en taxi, der ikke tænder taximeteret.
Det er almindeligt at runde op på prisen på en taxitur og drikkepenge er også en venlig gestus at give, for en god køretur. Mange taxichauffører deler deres visitkort ud, så man kan kontakte dem direkte næste gang man skal bruge en taxi.
Over hele Alanya vil man se gule bokse ophængt på f.eks lygtepæle. Dette er taxibokse og trykker du på en grønne knap, kommer der en taxi indenfor kort tid. Husk at hver gang du trykker, gives der alarm til at en taxi skal ankomme, så trykker man 3 gange, risikere man der kommer 3 taxier.
Telefon
Landekoden for Tyrkiet er +90 / 0090. Landekoden for Danmark er +45 / 0045. Ringer man fra en tyrkisk telefon til en anden tyrkisk telefon, skal man huske at sætte 0 foran nummeret.
Læs også vigtige telefonnumre
Tidszone og tidsforskel
Tyrkiet er GMT +03:00. Tyrkiet skifter ikke mellem sommertid og vintertid. Det betyder at det i perioden med sommertid i Danmark er +1 times forskel mellem Tyrkiet og Danmark og i perioden med vintertid er +2 timers forskel mellem Tyrkiet og Danmark.
Toiletter i Tyrkiet
Der findes to typer toiletter i Tyrkiet. Der er den type, man sidder på, lige som i Danmark og så er der pedaltoilettet, hvor du sidder på hug (hul i jorden toilet).
Det er ikke så ofte, at man møder pedaltoilettet i turistområder, og gør man, er der typisk et eller flere normale toiletter ved siden af.
Bevæger man sig lidt væk fra turistområderne, er pedaltoiletter helt normalt. I mange tyrkiske hjem har man typisk også begge typer toiletter, i 2 forskellige rum.
Pedaltoiletter kan være et skræmmende bekendtskab, men de er også meget hygiejniske, da man i sagens natur ikke har kontakt med et toiletsæde. Det siges også at hugstillingen er bedre for tarmsystemet.
Bruger du et pedaltoilet, så pas på at indholdet i dine lommer ikke ryger ud.
De almindelige toiletter i Tyrkiet, er også anderledes en dem vi kender i Danmark, da de indeholder er bidet. Man tænder manuelt for bidet på en hane ved siden af toiletter (som regel placeret ved siden af hanen som fylder cisternen. Husk at slukke for bidetet før du rejser dig.
Toilet papir er almindeligt i Tyrkiet, men det kan være en god ide selv at have papir i lommen eller i tasken, da ikke alle offentlige toiletter altid har papiret fyldt op.
Toldregler for medbringen af varer til Danmark
Alle lande har regler for, hvad du må tage med ind i landet. I denne artikel finder du en forenklet oversigt over toldreglerne i Danmark og i Tyrkiet.
Har du mere detaljerede oplysninger eller har specifikke spørgsmål, anbefaler vi, at du kontakter toldmyndighederne.
Transfer fra lufthavnen
Når du ankommer til en af lufthavne tæt på Alanya og skal videre til Alanya, har du flere forskellige transportmuligheder at vælge imellem.
Du kan f.eks tage en privat transfer fra lufthavnen, tage en shuttlebus, leje en bil eller tage en taxi. I denne artikel går vi i detaljer med de forskellige transfer metoder der er fra lufthavnen til Alanya.
Turkish Delight
Turkish Delight, eller lokum som det hedder på tyrkisk, er en kategori af konfekt baseret på en gel af stivelse og sukker. Premium udgaven består hoved sagligt pistacienødder, hasselnødder eller valnødder bundet af gelen.
Det fås i mange forskellige smagsvarianter som f.eks rosenvand, mastiks, mynte, kanel eller citron. Udenpå er stykkerne dækket med flormelis, kopra, eller pulverfløde for at forhindre, at det klistrer.
Turkish Delight kan købes i supermarkederne eller i delikatesse butikker.
Læs mere om Turkish delight her.
Tyveri
Tyveri er ikke et udpræget problem i Alanya men kan ske. Tyrkerne er et ærligt folk, så selvom du vil opleve de til snyde dig for 100 tl på en fake Gucci taske, så vil de samtidig også vogte over en tabt telefon, til den er tilbage til ejeren igen.
Skulle du være udsat for seriøs tyveri skal det anmeldes til politiet før hjemrejsen. Læs mere under politi.
Vaccinationer
Der skal normalt ikke tages særlige forholdsregler ved turistrejse til Tyrkiet. Det anbefales dog, at man altid er beskyttet mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A), drifteri og stivkrampe. Tjek eventuelt anbefalingerne på ssi.dk i god tid før afrejse.
Vand (Drikkevand)
Det anbefales at drikke købevand på flaske i Tyrkiet, da vandet i vandhanen har en anderledes bakterie flora end vi kender fra Danmark. En halv liter flaske vand koster mellem 1-5 DKK i markederne, alt efter hvilket mærke du køber. Hvis du vil vide mere, så læs mere om drikkevandet i Alanya her.
Vandmelon
Vandmelonerne i Alanya er meget større end vandmelonerne du kan købe i Danmark. I Alanya køber du vandmeloner efter kiloprisen. Vandmelon kan købes på frugt bazaren, hos manav (tyrkisk grønthandler) og i supermarkederne. Du kan købe en hel vandmelon eller du kan købe en udskæring af en vandmelon. Hvis du er nysgerrig på hvordan du finder den bedste vandmelon, så læs vores guide her.
Valuta (Veksling og hævning af penge i Tyrkiet)
Møntfoden i Tyrkiet er er lira (TL).
Penge kan veksles i banker, vekselkontorer og postkontorer (PTT). Ved veksling skal man være opmærksom på både vekselkurs og kommission.
Der er også hæveautomater over hele Alanya by, hvor man kan hæve med sit danske kort. Periodisk, som f.eks. ved tyrkiske helligdage, kan bankautomaterne være tomme også må man gå videre til den næste hæveautomat.
Siden 2022 har det været sværere at veksel danske kroner i Tyrkiet, da den danske nationalbank har gjort det svært mange lande at få vekslet tilbage. Derfor anbefales det at veksle dine danske kroner til Euro før afrejse.
Man kan bruge sit kreditkort næsten alle steder i Alanya, men flere butikker er tilbageholdende med udenlandske kort, da de betaler en stort skat af transaktioner foretaget med udenlandske kreditkort og derfor ofte ikke har nogle fortjeneste på deres salg. På varer som f.eks cigaretter er det ikke ualmindeligt at markeder ser sig nødsaget til at ligge skatten oveni den oprindelige pris på cigaretterne når der betales med kort, så de ikke ender med at foretage et slag, hvor de mister penge.
På hoteller og i turistbutikker kan man ofte betale med euro og dollars.
Der kan, med undtagelse af meget få steder, kun betales kontant på byens frugt og grøntmarkeder.
Vejret i Alanya
I Alanya er der varme tropiske somre og lune regnfyldte vintre. Mens man aldrig helt kan spå om vejret, kan du i vores artikel med Vejret i Alanya alle 12 måneder af året læse om hvad du ca. kan forvente dig af vejret i Alanya de forskellige årstider og måneder.
Vigtige telefon numre og den danske ambassade
- Politi: 155
- Ambulance: 112
- Brandvæsen: 110
- Militæret: 156
- Turist information: 179
- Integrations linjen: 157
Den danske ambassade i Ankara: +90 312 408 33 00. Yukarı Dikmen Mahallesi, Turan Güneş Bulvarı 106, Yıldız Kule Kontorbygning, 22. sal
06550 Ankara. E-mail: ankamb@um.dk
Det danske konsulat i Alanya: +90 242 522 3534. Marina Dinek Mahallesi – Emirgan Bulvari No: 23, 07400 Alanya. E-mail: metata@umgate.dk
Konsulatet kan hjælpe med:
– Nødpas
– Pasforlængelser
– Pas til børn op til 12 år
Note: Det kan ikke søges eller fås hjælp til visum ansøgninger på konsulatet i Alanya.
Visum til Tyrkiet
Det er ikke nødvendigt med visum ved indrejse som almindeligt turist med dansk pas.
Passet skal være gyldigt 180 dage ved indrejse. Tjek gerne dit pas i god tid før afrejse, da mange har oplevet at stå i lufthavnen med et pas, der havde under 180 dages gyldighed. Skulle uheldet være ude, kan man ofte få lavet en forlænge af passet i lufthavnen, så kom i god tid.
Man kan frit opholde sig i 90 dage indenfor 180 dage i Tyrkiet. Ønkser at at opholde sig længere, skal man påbegynde processen for opholdstilladelse før de 90 dage er slut.
Kunne du lide den artikel? Husk at like os på Facebook og få meget mere fra os!
Denne artikel omhandler:
- Guide til Tyrkiet
- ABC til Tyrkiet
- Guide til Alanya
- Gode råd til Alanya ferien
- Ferieråd til Alanya
Lukket for kommentarer.