Din guide til Alanya
Når man er i Alanya, kan det være store og små spørgsmål der fylder hovedet.
Alanya.Dk magasinet indeholder hver gang Din guide til Alanya
Nu får du den udvidet udgave – Din guide til Alanya Online.
Alkohol:
Mange tyrkere vælger at følge den muslimske tro, og drikker derfor ikke alkohol. Mange unge tyrker i Alanya drikker alkohol på lige fod med de danske unge, men holder måske ramadanen alkoholfri.
I Tyrkiet drikkes der typisk øl eller rakı. Mange tyrkere elsker whisky, men det er meget dyrt. Alkoholkulturen er anderledes end den danske, og det er upassende at opføre sig beruset.
Apotek
Apotek hedder ezcane på tyrkisk, og de findes over alt i Alanya. Personalet snakker ofte engelsk, og størstedelen af medicin i Tyrkiet er ikke receptpligtig. Der er altid min. et døgnåben apotek i Alanya.
Bazar
Hver dag er der Bazar forskellige steder i Alanya. Her er en liste over stederne
Mandag: Oba
Tirsdag: Markedshallerne i centrum og Mahmutlar
Onsdag: Kestel og Konakli
Torsdag: Tosmur
Fredag: Alanya Centrum og Gasipasa
Lørdag: Cikcilli og Mahmutlar Centrum
Søndag: Alanya (35 meter vejen)
At gå på bazar i Alanya er en oplevelse, som alle turister bør opleve. På Alanyas mange bazarer forhandles der alt fra grønsager til underbukser. Det er her det er muligt, at finde det store udvalg af kopivarer, købe håndlavet luksus, eller spare mange penge på sine madindkøb. Sæsonens frugt og grønt er altid tydelig på bazar, da de altid er i store mænger ved mange boder som konkurrerer om at have den bedste pris, så de ikke skal slæbe deres varer med hjem igen, når bazaren lukker. Det er almindeligt at prutte om prisen på alt undtagen frugt og grønt.
Prut aldrig om prisen med en sælger hvis du ikke er interesseret i at handle. Man bør ikke prutte om prisen for fornøjelsens skyld. Normalt kan man få prisen pruttet ned med ca. 30-50%.
Det er en god ide at have småpenge med når man går på bazar, og det anbefales altid at betale med lige penge hvis man har. Mange har grønthandlere har sat pris på deres varer. Som regel er det kilo prisen, med mindre der står Tane, som betyder stykket på Tyrkisk.
På bazaren er der mulighed for at gøre nogle gode køb, f.eks. på friske krydderier som karry, grill Mix, eller hele muskatnødder. Der findes også et stor udvalg af blomster- og krydderurt te. Krydderier og te er toldfrit at indfører i Danmark.
Download: Alanya.Dk bykort over bazarerene
Billeje
Busserne
I Alanya er det nemt at tage bybussen rundt fra sted til sted. Biletten koster 2 Tl, eller 1,5 Tl hvis man køber et buskort, også kaldt kentcard. Buskortet fylder man løbende penge på, i butikker der skilter med det, og når man stiger ind i bussen ligger man kortet på den sorte plade ved siden af chaufføren, så trækker den automatisk prisen for biletten.
Børn
Tyrkerne elsker børn, så har man småbørn vil tyrkerne, uden tvivl, løftet dem op, forkæle og kysset barnet en del. Ønsker man ikke dette, er det vigtigt man siger kraftig fra.
Badning
I Alanya er der rig mulighed for forskellige badeoplevelser, f.eks. på byens smukke strande, i de kolde bjergfloder eller hos de forskellige badelande. Størstedelen af strandene i Alanya er offentlige, og man kan derfor bade frit. Der er flag på strandene, der indikerer, om det er sikkert at bade eller ej, og det anbefales at man følger disse flags anvisninger. På strandene i Alanya, er det mulig at leje en strandstol med parasol for 10-15 TL, eller selv medbringe håndklæde eller tæppe og slå sig ned i sandet. Hver opmærksom på at nøgenbadning er forbudt i Tyrkiet.
Drikkepenge
Det er almindeligt at lægge drikkepenge på restauranter, hoteller, i tyrkiske bade (hamam) og frisører. Det er normalt at lægge 10% i drikkepenge. Nogle restauranter tager selv drikkepenge ud af byttepengene. Hvis du ikke ønsker det, skal du selv gøre dem opmærksom på det.
Dårlig mave
Mange oplever desværre at få dårlig mave på ferien. Med nogle enkle råd kan de værste tilfælde undgåes.
Forsikringer
Det gule og det blå sygesikringskort dækker ikke ved ferier i Tyrkiet. Det er derfor en god ide at lave en rejseforsikring, der dækker sygdom. Ifølge de nye regler for visum er det påkrævet at have en sygeforsikring, oversat til tyrkisk, for at kunne få en opholdstilladelse i Tyrkiet.
Vi anbefaler følgende forsikringsselskaber:
Tjenestetorvet forsikringer
Gjensidige
Læs mere: Alanya.Dk service – oprettelse af forsikringer
Fotografering
Man kan frit fotografere i Alanya Dog må man ikke fotografere militære anlæg. De fleste tyrkere har ikke noget imod at blive fotograferet, men du bør altid spørge først eller vise med tegn at du gerne vil fotografere for ikke at støde nogle.
Hospitaler
I Alanya findes der måde privat og offenlige hospitaler:
Anadolu Hospital (privat): +90 242 522 62 62 / +90 532 308 85 05
Baskent University Hospital (privat): +90 242 511 00 53 / +90 533 680 44 32
Hayat Hospital (privat): +90 242 512 42 51
Alanya State Hospital (devlet) :+90 242 513 48 41
Læs også: Hospitaler i Alanya
Hotel
Internet
De fleste hoteller og restauranter har i dag gratis WIFI. Der er også internetcafeer flere steder rundt i byen. En time på en internetcafe koster ca. 1 TL.
Læs også:
Sådan går du internet i Tyrkiet
Solbrændt
Det stærke sol, og den ofte blege skandinaviske hud, gør at rigtig mange bliver solbrændt på deres ferie.
Du kan forbygge ved at læse vores artikel: Gode råd til at undgå solskoldning
Og når huden er rød, vil du måske få brug for vores aktivitetsguide for solbrændte
Sprog
De fleste unge tyrkere, der arbejder i turistbranchen taler engelsk. Mange ældre tyrkere taler også tysk. Det er blevet en almindelighed for unge tyrker, der arbejder med turister, at tage et sprogkursus i et europæisk sprog om vinteren. Det giver bedre job muligheder, når sæsonen starter. Mange arbejdsgivere betaler den bedste løn, til den der kan snakke med flest turister.
Vil du gerne lærer lidt tyrkisk så se vores parlør oversigt.
Strandene
Størstedelen af strandene i Alanya er offentlige, og man kan derfor bade frit.
På strandene i Alanya, er det mulig at leje sig en strandsol med parasol for 10-15 TL eller være heldig ar finde en beach-bar, som tilbyder dem gratis.
Du kan også selv medbringe håndklæde eller tæppe og slå sig ned i det varme sand. Nøgenbadning er forbudt i Tyrkiet. Dette glæder dog ikke børn.
Læs også: Guide til Alanyas strande og Alanyas handicapstrand
Tatovering
Det er populært blandt mange turister at få lavet tatoveringer på deres ferie i Alanya. Kvaliteten og pirsen svinger meget fra sted til sted.
Vil du være bedst muligt stillet så læs vores guide til tatoveringer
Telefon
Landekoden for Tyrkiet er +90 / 0090. Landekoden for Danmark er +45 / 0045. Ringer man fra en tyrkisk telefon til en anden tyrkisk telefon, skal man huske at sætte 0 foran nummeret.
Vigtige telefon numre:
(Modtagerne er disse numre snakker sjældent engelsk)
Politi: 155
Ambulance: 112
Brandvæsen: 110
Militæret: 156
Turist information: 179
Den danske ambassade i Ankara: +90 (312) 446 6141. Mahatma Gandhi Caddesi 74, 06700 Gaziosmanpasa. E-mail: ankamb@um.dk
Det danske konsulat i Alanya: Konsulatet ligger overfor tirsdags bazaren / fiske hallerne, og er åbent mandag til fredag fra kl 10.00-15.00
Konsulatet kan hjælpe med:
– Nødpas
– Pasforlængelser
– Pas til børn op til 12 år
Note: Det kan ikke søges eller fåes hjælp til visum ansøgninger på konsulatet i Alanya.
Vaccinationer
Der skal normalt ikke tages særlige forholdsregler ved turistrejse til Tyrkiet. Det anbefales dog, at man altid er beskyttet mod smitsom leverbetændelse (hepatitis A). Tjek eventuelt anbefalingerne på www.rejsedoktor.dk, i god tid før afrejse.
Vand
Det anbefales at drikke købevand på flaske i Tyrkiet, da vandet i vandhanen har en anderledes bakterie flora end vi kender fra Danmark. En flaske vand koster ca. 1 TL.
Vandmelon
Vandmelonerne i Alanya er meget større end vandmelonerne du kan købe i Danmark. I Alanya køber du vandmeloner efter kilo prisen. I melonsæsonen er prisen 0,75 TL pr. Kg. Vandmelon kan købes på bazar, hos manav og i supermarkederne.
Valuta
Møntfoden er lira (TL). Der svare til ca. 2,60 DKK. Der findes vekselkontorer i hele byen, ligesom der er hæveautomater overalt. På hoteller og i turistbutikker kan der også betales med andre valutaer som kroner, euro og dollars. Penge kan veksles i banker, vekselkontorer og postkontorer (PTT). Ved veksling skal man være opmærksom på både vekselkurs og kommission. Almindelige mindre tyrkiske butikker og restauranter tager normalt ikke mod kreditkort.
Toldregler for medbringen af varer til Danmark.
Alle lande har regler for, hvad du må tage med ind i landet. Her er en forenklet oversigt over toldreglerne i Danmark.
Har du mere detaljerede oplysninger eller har specifikke spørgsmål,
anbefaler vi, at du kontakter toldmyndighederne.
– Du må have varer, kopivarer og souvenirer med til
Danmark, med en samlet værdi af 3.250 kr.
– 200 stk. cigaretter eller 100 stk. cigarillos eller 50 stk. cigarer eller 250 gram røgtobak.
– 1 liter spiritus med 22% alkohol eller 2 liter vin, med under 22% alkohol, 4 liter vin og 16 liter øl.
– Der må ikke indføres kød, fjerkræ eller mælkeprodukter.